Léčebné konopí? V ČR není ani rok po legalizaci

2. 4. 2014 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
První dávka by měla dorazit z Nizozemska každým dnem, finančně však bude těžko dostupná. Lékový ústav totiž nepřiznal úhradu z pojištění. Od chvíle, kdy mohli pacienti s roztroušenou sklerózou nebo rakovinou poprvé v Česku legálně užít léčebné konopí, uplynul rok. Přesto tak v praxi nikdo z nich neučinil – dosud totiž konopí nebylo v lékárnách k sehnání, ačkoliv licenci na dovoz mají už tři firmy.


První z nich, společnost Elkoplast, by sice měla první dávku přivézt do ČR každým dnem, že by tak ale konopí konečně bylo pacientům dostupné, to ještě zdaleka neznamená. Gramtotiž přijde na zhruba 300 korun, za měsíční dávku dá tedy pacient celkem devět tisíc – čili částku, která je pro člověka v invalidním důchodu prakticky nemyslitelná. Důvod? Problematicky nastavená prováděcí vyhláška a nařízení lékového ústavu, že na tuto léčbu pojišťovny nesmějí přispívat.

Pěstování v ČR cenu srazí

Přesto snad teď pacientům začnou lepší časy: léčivou rostlinu totiž bude možné pěstovat i v ČR, takže bude cenově dostupnější. Nový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) navíc už před volbami přislíbil, že se zasadí o to, aby se léčba k lidem dostala. Nedávno se také proto vypravil do Izraele, který by mohl léčebné konopí dodávat několikrát levněji než současný holandský výrobce. „Dovoz by ovšem musely povolit tamní úřady, což se zatím nestalo,“ doplňuje mluvčí ministerstva Dana Šalamunová, která zároveň také upozorňuje, že nejlevnější by mělo do budoucna být léčebné konopí pěstované v ČR.

Aby firmy mohly pěstovat konopí, budou muset projít dvoukolovým výběrovým řízením a splnit požadavky jak na kvalitu, tak na cenu. O licenci se přitom bude ucházet například Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové nebo společnost Carun. „Letíme do Izraele, abychom se na pěstování podívali blíže. Zatím ale není možné určit přesněji cenu, protože domácí produkci nikdo nedělá. Sehnali jsme peníze na investici v hodnotě cirka 140 milionů korun, která je potřeba. Doma pěstované konopí však bude určitě levnější, než je tomu doposud,“ přibližuje Jiří Stabla, majitel Carun Pharmacy.

Nutná úprava

Zatímco se uchazeči o pěstitelskou licenci připravují na výběrové řízení, pacienti musí buď počkat, nebo se řídit radou poslance a exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). „Dnes není nelegální, když má pacient látku, která je považována za drogu, u sebe v rozumném množství. Přinejmenším v tomto nastal na naší scéně na pomezí drogové a léčebné problematiky jistý pokrok, kterého je možno využívat,“ řekl v ČT Leoš Heger. Právě on je ovšem terčem kritiky za to, že je léčebné konopí dodnes nedostupné.

Prováděcí vyhlášku, která léčebnému konopí zkomplikovala vstup na scénu, už se ale nyní snaží napravit pracovní skupina při Úřadu vlády. „Nyní probíhá odborná revize prováděcího předpisu. Bude­li jejím závěrem potřeba uvedená preskripční omezení upravit, přistoupí ministerstvo k novelizaci dotyčné vyhlášky,“ uvádí Dana Šalamunová. Podobně to podle ní bude i s možným přehodnocením přiznání úhrady ze zdravotního pojištění, pokud se u léčebného konopí prokáže terapeutická účinnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?