Léčení chorob vyvolaných kouřením přišlo stát za rok na 23 miliard

23. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na následky kouření umírá v Česku ročně 15 tisíc osob ve věku 35 až 69 let, což jsou dvě třetiny z celkového počtu lidí, jejichž smrt je spojovaná s nikotinem. Uvedla to včera vedoucí Pracovní skupiny pro prevenci a léčbu závislosti na tabáku České lékařské společnosti Eva Králíková. Tato čísla podle ní vyvracejí dojem vyvolaný studií tabákového výrobce Philip Morris, který se pokusil prezentovat smrt v důsledku kouření jako událost, která se týká především nejstarší části populace. "Světová banka však spočítala...


Praha - Na následky kouření umírá v Česku ročně 15 tisíc osob ve věku 35 až 69 let, což jsou dvě třetiny z celkového počtu lidí, jejichž smrt je spojovaná s nikotinem. Uvedla to včera vedoucí Pracovní skupiny pro prevenci a léčbu závislosti na tabáku České lékařské společnosti Eva Králíková. Tato čísla podle ní vyvracejí dojem vyvolaný studií tabákového výrobce Philip Morris, který se pokusil prezentovat smrt v důsledku kouření jako událost, která se týká především nejstarší části populace. Studie vyvolala bouři nevole odpůrců nikotinu v mnoha zemích. Odsuzovali ji jako pokus dokázat, že vláda na těchto úmrtích vydělá. Uvádělo se v ní, že „díky“ kuřákům Česká republika v roce 1999 ušetřila 5,9 miliardy korun za zdravotní a sociální péče pro lidi, kteří v tomto roce na následky kouření zemřeli.

„Světová banka však spočítala, že kratší život kuřáka přijde stát na víc peněz než delší život nekuřáka,“ řekla Králíková. Česká republika vynaložila v roce 1999 podle Petra Sadílka z Lékařského informačního centra 23 miliard korun na nemocniční léčení chorob prokazatelně vyvolaných kouřením. V této částce nejsou zahrnuty peníze na ambulantní léčbu a na léčbu zdravotních potíží, které s kouřením souvisejí, ani náklady na nemocenské pojištění. Králíková upozornila, že studie firmy Philip Morris záměrně podcenila náklady na léčbu nemocí z kouření a uvedla náklady 11,4 miliardy korun.

Králíková kritizovala poslance za to, že nechtějí zakázat reklamu tabákových výrobků. Za nepochopitelnou označila českou žádost Evropské komisi o pozdější termín zvýšení daní z tabákových výrobků. „Je prokázáno z mnoha zemí, že zvýšení daní z tabáku znamená snížení spotřeby cigaret, ale zároveň nárůst příjmů pro státní rozpočet,“ uvedla. Připomněla, že lidé se bojí například léků, které mohou vyvolat zdravotní komplikace, ale zachrání milióny životů. Nebojí se však cigaret, které jen v ČR způsobí 60 úmrtí denně.

(ika), Hospodářské noviny, 23.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?