Léčení v Německu letos podražilo

13. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Německu se od Nového roku zvýšily ceny za léčení osob, které přijely do země jako turisté. Za potřebné léky se nově bude platit 10 procent ceny, minimálně pět eur, maximálně však deset eur. Pokud by tedy například medikament stál 80 eur, zaplatí turista osm eur...


Při cestě do zahraničí využije řada lidí možnosti pojistit se u komerční pojišťovny. Alternativou pro ty, kteří chtějí ušetřit na pojistném, mohou být mezistátní smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče. Ty garantují, že českému občanovi bude poskytnuta nutná a neodkladná pomoc. Platné smlouvy má Česká republika například s Rakouskem, Chorvatskem, Slovenskem nebo Německem.

V případě, že by se turistovi, který se na tyto smlouvy spoléhá, stala nehoda, musí počítat s případnou spoluúčastí na léčení. Na návštěvníky se totiž vztahují stejné poplatky jako na obyvatele daného státu.

Od Nového roku se právě tyto ceny za léčení v sousedním v Německu zvýšily. Za potřebné léky se nově bude platit 10 procent ceny, minimálně pět eur, maximálně však deset eur.

Pokud by tedy například medikament stál 80 eur, zaplatí turista osm eur. V případě ceny léku deset eur by bylo nutné uhradit minimální částku pět eur. Za návštěvu lékaře se vybírá ordinační poplatek ve výši deset eur. Pokud by turista utrpěl úraz a byla by nutná jeho hospitalizace, zvýšila by se částka spoluúčasti za pobyt v nemocnici na deset eur za každý den. Tento poplatek se však hradí maximálně 28 dnů v kalendářním roce.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
CENTRUM MEZISTÁTNÍCH ÚHRAD
Na těchto stránkáchnajdete seznam států, podmínky smluv a výši případné spoluúčasti.

Odborníci se však shodují, že na kratší pracovní nebo turistické cesty je lepší sjednat si komerční cestovní zdravotní připojištění. Cena případné spoluúčasti totiž může převýšit poplatek pojišťovně za uzavření smlouvy. Rozsah služeb, které mezistátní smlouvy garantují, je navíc často nižší, než jaký nabízejí komerční pojišťovny.

Využití mezistátních smluv je také administrativně náročnější. Pro aktivaci pojištění je totiž nutné vyplnit formulář a odevzdat ho na určeném místě v zahraničí.

Lenka Stuchlová, Hospodářské noviny, 13.01.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?