Léčí komplikace po transplantaci

28. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou léčebnou metodu v rámci širokého komplexu transplantací kostní dřeně vyvinul kolektiv lékařů transplantační skupiny Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno...


Hematoonkologům chybějí prostředky na aplikovaný výzkum

Šéf skupiny profesor Jiří Mayer v pondělí informoval, že ji používají při zvládání závažné potransplantační komplikace.

„Hlavním důvodem transplantací kostní dřeně, nověji i takzvaných periferních kmenových buněk, jsou leukémie a jiné zhoubné nádory krvetvorby a imunitního (lymfatického) systému. Léčba má minimalizovat počet nádorových buněk a musí také závažně oslabit imunitu příjemce, aby nedošlo k odvržení transplantátu,“ vysvětloval Mayer.

Pro pochopení toho nejzákladnějšího ještě dodejme, že nová krvetvorba z transplantované krvetvorné tkáně přinese všechny druhy krvinek - červené, krevní destičky i bílé krvinky, zabezpečující obranyschopnost.

„Transplantujeme zároveň imunitu, která nemocného chrání proti infekčním chorobám a dokáže likvidovat zbývající nádorové buňky. Někdy se však obrátí a rozpoutá tzv. reakci štěpu proti příjemci. Je to nejzávažnější potransplantační komplikace, její nezvládnutí může být smrtelné. Postihuje těžkou zánětlivou reakcí kůži, játra a zažívací trakt. Je to nejsložitější a dosud nevyřešená problematika medicíny,“ prohlásil Mayer.

Jeho kolektiv používá postup, kdy imunita pacienta rozvine škodlivou reakci proti němu samotnému. Léčba, při níž využívají lék cyklofosfamid, je velmi účinná bez větších vedlejších účinků, a velmi levná.

Podle Mayera ji použili již v Hradci králové, z ciziny zatím nejsou informace, bylo to však již publikováno v prestižním britském odborném časopisu. Na uvedené klinice provádějí také aplikovaný výzkum.

„Jsme ale pod extrémním tlakem závažně nemocných pacientů, valících se nových poznatků a k tomu svázáni finančními limity pro diagnostiku a léčbu. Naštěstí všechny potřebné léky máme,“ hovoří Mayer s uznáním o vedení nemocnice. Horší je nedostatek peněz pro výzkum.

Proto prostřednictvím médií vyzývá potenciální sponzory o příspěvek, neboť na roční provoz potřebují (zdánlivě pouhých) deset miliónů korun, přičemž zhruba polovina je nezbytné minimum. „Nikdo nevíme, kdy budeme potřebovat služby této kliniky,“ dodává profesor. Jen pro ilustraci, jedna transplantace přijde na jeden až dva milióny korun.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?