Léčí pacienty zadarmo

30. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...Chybějící smlouva s VZP výrazně zasahuje do hospodaření berounské nemocnice. "Měsíčně dostáváme o 530 tisíc méně, než bychom měli mít. My ale lidi ošetřujeme dál, bez ohledu, zda jsou klienty VZP," sdělil nám ředitel nemocnice Vladislav Hytych. Do ordinace přicházejí pacienti, jejichž vyšetření nesnese odklad. Navíc lékař, který složil Hyppokratovu přísahu, nenechá odejít člověka, který vyhledal jeho pomoc...


Berounská nemocnice nemá od loňského roku uzavřenou smlouvu o poskytování akutní lůžkové péče v oborech pediatrie a gynekologie - porodnictví se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou.

Beroun - Ministr vnitra Stanislav Gross se snaží prověřit možnost opětovného uzavření smlouvy nemocnice s největší zdravotní pojištovnou v České republice. „Toto téma je středem zájmu veřejnosti a v září podle mě bude známo, jak se tato záležitost s konečnou platností vyřeší,“ uvedl Stanislav Gross. Chybějící smlouva s VZP výrazně zasahuje do hospodaření berounské nemocnice. „Měsíčně dostáváme o 530 tisíc méně, než bychom měli mít. My ale lidi ošetřujeme dál, bez ohledu, zda jsou klienty VZP,“ sdělil nám ředitel nemocnice Vladislav Hytych. Do ordinace přicházejí pacienti, jejichž vyšetření nesnese odklad. Navíc lékař, který složil Hyppokratovu přísahu, nenechá odejít člověka, který vyhledal jeho pomoc, aniž by ho vyšetřil. „Také se stává, že pacientka ležící třeba na chirurgii nebo na interně náhle potřebuje gynekologický zákrok. Je těžké ji odvézt třeba do Motola,“ dodal Hytych. Lidé, kteří v ruce třímají kartičku VZP a zamíří pro pomoc na dětské nebo gynekologicko - porodnické oddělení, se podle slov ředitele nemocnice tedy nemusejí obávat odmítnutí. „Ošetříme lidi s vědomím, že zákroky nebudeme mít zaplacené. Pacienti totiž nepochopí, když tady máme dětské, gynekologii a porodnici, že patří k jiné skupině a nemohou být ošetřeni,“ vysvětlil svůj postoj k tomuto závažnému problému ředitel. „Je to pro mě nelogické. Jednou tady máme nemocnici s dětským, tak nechápu, proč bych měla jet se synem do Prahy. Ale já tento problém řešit nemusím, jsem u jiné pojišťovny. A když se VZP takhle zachovala, tak bych to radila i všem ostatním,“ svěřila se nám se svým názorem obyvatelka okresního města, která si nepřála zveřejnit jméno.

PETRA JEŘÁBKOVÁ, Berounský deník, 28.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?