Léčivá moc barev

10. 2. 2011 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechna lidská selhání jsou výsledkem nedostatku lásky. (Alfred Adler) Již od počátku stvoření světa se zachovala věta: Budiž světlo. Používání barev patří k nejstarším praktikám medicíny.


Starověké kultury pěstovaly sluneční kult a věřily na nadpozemskou léčivou sílu slunce. Hippokrates, velký lékař starověku, věřil síle slunce a doporučoval ji jako léčivý prostředek. Platon ve své velikosti hlásal, že největší chybou lékařů při léčení nemocných je oddělovat tělo od duše, neboť není možné, aby byl jeden díl zdravý tam, kde se daří špatně celku.
Nicméně první učebnice o psychosomatické medicíně vyšla až v roce 1943 a troufám si říct, že stále není plně využíván biopsychosociální model zdraví při posuzování potíží našich nemocných.

Působení barev na naši náladu

Psychologické studie dokázaly velký vliv barev na celkový zdravotní stav člověka, což plně využívají reklamy v televizi a v obchodech. Naše oko potřebuje barvu stejně jako světlo. Barevný podnět, který oko přijme, je veden nervovými vlákny do mezimozku, odtud dále přes hypofýzu a neurovegetativním systémem má vliv na naše jednotlivé orgány v těle. Záleží na barvě, která byla použita. Výzkumy také sledovaly, jak působí oblíbená barva na konkrétního člověka, a zjistily, že při vlivu oblíbené barvy se jedná o příjemné pociťované podráždění nervového systému.

Můžeme tedy správnou volbou barvy dosáhnout zlepšení svého zdravotního stavu a podpořit dobrou náladu a zlepšit pracovní úsilí?

Máte rádi duhu? Sedm duhových barev, které jsou obsaženy v bílém světle, mají velký vliv na náš duševní i fyzický stav organismu. Zkuste si před svým vnitřním zrakem toto barevné spektrum představit. Jaké barvy se vám vybavily? V duze je sjednoceno sedm barevných vln, které září svou dokonalostí. Duha vždy, v minulosti i dnes, vyvolává v lidech zájem i obdiv. Úkaz duhy představuje optické, velmi komplexní dění. Duha se vytváří pouze tehdy, svítíli slunce na dešťové kapky. Slunce musí být za zády pozorovatele. Paprsky a chvění světla přechází ze vzduchu do kapky deště, světlo se rozptyluje a láme.

Duha je oblá, protože sluneční paprsky dopadají vždy v úhlu 42° červená a 40° fialová. Duha je řez kuželem, jehož teoretický hrot tvoří naše oko. Tajemství duhy je tedy i v nás všech, každá naše buňka obsahuje tuto barevnost ve formě nejjemnějších slunečních sil. Barevná chvění vysílají podněty na naše buňky a výběrem správné barvy si dodáme životní impulz. Posílíme imunitní systém, oddálíme choroby a regenerujeme oslabené fyzické i duševní síly. Výzkumy potvrdily, že energetické záření barvami působí hojivě na naše tělo i duši. Světlo a barvy v sobě nesou obrovské specifické energie, které jsou schopny napájet nebo harmonicky vyrovnávat naše vnitřní síly, a tak zaručují zdraví a radost ze života.

Prastaré vědění nám říká, že celý kosmos sestává ze sedmi elementů a že kosmické prasíly jsou ony síly, které jsou obsaženy v sedmi barvách spektra v neměřitelně jemném a mnohonásobném chvění a které pronikají a ovlivňují svým energetickým bohatstvím vše. J. Hunt řekl: Barvy jsou úsměv přírody.
Na každém našem kroku můžeme vidět nádherný východ slunce, zářící žluté pole slunečnic, zelenou louku, modré nebe. Dojemná krása přírody na nás hluboce působí. Musíme jen chtít nechat barvy svého života přijmout jako léčivou sílu.

Profesor Nils Fines v roce 1903 obdržel Nobelovu cenu za medicínu v oblasti výzkumu světelné energie. Podařilo se mu dokázat, že barvy jsou samostatné síly, které dokážou zasáhnout lidské tělo, v němž způsobí reakce, které jsou prospěšné lidskému zdraví.

Goethe v roce 1810 prozkoumával charaktery barev a jejich specifické působení na člověka. Své učení o barvách považoval za významnější než svou literární tvorbu. Řekl: „O tom, co jsem stvořil jako básník, si mnoho nemyslím. Velcí a známí básníci byli přede mnou a budou i po mně. Ale že jsem ve svém století jediný poznal pravou podstatu barev, na tom si zakládám.“ Goethe ve svém učení o barvách vycházel ze základní myšlenky, že zákon harmonie, podobný zákonu tónů, musí být platný i pro barvy. „Vše, co žije, žije ve světle, vše, co existuje, vyzařuje světlo. Všechny věci přijímají život od světla a toto světlo je kořenem života.“ (Paracelsus)

Barevnost v našem životě

Barevná energie je léčivý prostředek v tělesné i duševní oblasti našeho života. Posiluje harmonizaci těla i duše, abychom nalezli rovnováhu. Představte si, že naše oči a kůže jsou anténami, kterými barevnou energii přijímáme do svého nitra. Těšíte se na sluníčko? Toužíte se zahřát jeho teplem a světlem? Máte rádi východ nebo západ slunce? Modrou oblohu? Udělá vám radost nový lístek na vaší oblíbené květině? Vybíráte si barvu oblečení podle momentální nálady?

Jak nakládat s barvami v prostoru vlastního domova nebo na pracovišti

Goethe vytvořil poučku, že základem jsou tři barvy - červená, žlutá a modrá. Smícháním těchto barev vznikají všechny další barvy. Červená a žlutá dává oranžovou, žlutá a modrá vytvoří zelenou, modrá a červená dává fialovou. Vznikly tak studené barvy - zelená, modrá a fialová.

Teplé barvy jsou červená, oranžová a žlutá. Ve středu těchto spektrálních barev leží indigová, která je složena jednou šestinou z každé barvy. Naše oko je schopno rozlišit ve světelném spektru 6 barev a vnímat dalších 169 barevných odstínů. Všechny se však dají odvodit ze základních barev červené, žluté a modré. Při volbě barev nesmíme zapomínat, že světlé studené barvy mají zvětšující účinek a teplé barvy prostorově zmenšují.

Bílá barva září víc než všechny ostatní barvy. Unavuje a oslňuje oči. Je třeba ji doplnit barvami, které harmonicky upoutávají pozornost. To platí i pro šedou, která ve stříbřitém odstínu je jako nosič živých barevných odstínů.
Červený prostor působí dráždivě. Nedoporučuje se vznětlivým a nervózním lidem. Červená barva mění také pokojovou teplotu. Sytá červená je za chladna pociťována jako namodralá a v příjemném teple bere červená barva na sebe nažloutlý tón. Červená barva zvyšuje chuť k jídlu, totéž „dokáže“ i oranžová barva. Pokud chceme zhubnout, neměli bychom mít kuchyň v těchto barvách. Modrá a modrozelená naopak snižují chuť k jídlu.
Oranžová barva působí dynamicky, dodává radost a elán do života.
Žlutá dává prostoru slunečný, radostný nádech. Povzbuzuje a podněcuje k pracovnímu výkonu, zvláště v duchovní oblasti.
Zelená podporuje vitalitu. Kdo hodně čte, měl by mít zelený prostor, působí proti únavě a nenamáhá tak oči. Má také regenerační účinek na celý organismus.
Modrá uklidňuje a uvolňuje. Hodí se dobře do ložnice a všude tam, kde si chceme odpočinout.
Fialová se do pokojů příliš nehodí. Může vyvolat deprimující náladu. Pokud ji máte rádi a chcete ji mít v pokoji, neutralizujte ji a rozjasněte ji barvou bílou.
Růžová dává prostoru rys ženskosti a náročnosti. Vyvolává něžný, mysl povznášející účinek dobré nálady.
Hnědá nese přírodní charakter země a dřeva. Hodí se k rustikálnímu, pohodlnému a útulnému bytu. Je dobře ji kombinovat s teplými barvami - žlutou a oranžovou, abychom dosáhli slunečných, radostných efektů.

O čem vaše oblíbené barvy vypovídají?

Červená barva má největší schopnost pronikat do organismu. Vyzařuje teplo, oživení, povzbuzení. Dodává vitalitu, energii a výkonnost. Červený paprsek působí na náhlé stavy nevolnosti, narušení pohyblivosti, svalovou slabost, nedostatečné prokrvení, chudokrevnost a sníženou chuť k jídlu. Červená energie stimuluje aktivitu a přivádí sílu. Vylepšuje proudění krve, povzbuzuje srdce, plíce a žíly. Má vliv na zvýšení krevního tlaku, tvorbu červených krvinek, pomáhá rychleji odstranit blokády v látkové výměně. Znamená také lásku, hněv, odvahu, dominantnost.

Oranžová je léčivá energie pro optimismus a radost ze života. Zahřívá, povzbuzuje, uvolňuje a zbavuje křečí. Můžeme ji využít při léčbě deprese, nespokojenosti. Má vliv na důležité funkce krevního a lymfatického systému. Podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, pomáhá tělu vstřebávat a udržet vápník.

Žlutá harmonicky vyrovnává poruchy nervového systému, má silný povzbuzující účinek na solar plexus. Dodává veselí a radost ze života, zahání nechuť do práce a únavu. Má hojivý účinek na nemoci jater, močového měchýře, ledvin a žaludku, alergie, poruchy paměti a problémy v učení.
Zelená působí na zklidnění, stabilitu a zotavení. Podporuje regeneraci nervového systému a celkové uvolnění organismu.

Zelený paprsek se rychle postará o harmonickou vyváženost všech dění v těle. Přináší klid a spokojenost. Zelený paprsek je účinnou energií při srdečním selhávání, onemocnění dýchacího systému (kašel, astma, záněty průdušek), zánětech kloubů, otocích, při poruchách zraku. V kombinaci modrá a zelená působí na tvoření svalů a tkání a omlazení a posílení pokožky.

Modrá barva, respektive modrý paprsek uklidňuje, zužuje cévy, snižuje krevní tlak. Působí osvěživě a chladivě, uvolní napětí nervového systému. Zmírňuje bolest, pomáhá při klimakteriu. Uvolňuje také bolesti ramenou, zátylku, bolesti krku a hlavy.

Indigová barva sjednocuje energii všech šesti barev. Nejvíce působí na onemocnění v oblasti hlavy (oči, uši, nos). Má velký význam při meditaci, posiluje smysly, naplňuje hlubokým klidem a dodává moudrost a porozumění spiritualitě. Zprostředkuje hluboké vnitřní chápání a poznání.

Fialová barva, respektive fialový paprsek dává duchovní sílu, je barvou pokory, osamělosti, pokání. Zesiluje účinek meditace, otevírá prostor pro spojení s vesmírem. Pomáhá při migréně, nemocech sleziny a podporuje lymfatický systém. Doporučuje se při vypadávání vlasů a tvorbě lupů.
Můžeme zde zmínit i barvu růžovou a zlatou, které jsou také barvami citového života.

Barevnost čaker v našem těle

Svítivá jasně červená barva léčí první kořenovou čakru v oblasti spojení stydkých kostí. Dodává vitalitu a životní sílu, pokládá základ ke spokojenému životu ve zdraví. Představme si ji jako životní motor, který musí pracovat dokonale, abychom vyřešili své úkoly na Zemi. Ohnivá oranžová je barvou druhé čakry v křížové oblasti. Má vliv na rozmnožovací orgány a udržení tělesných životních funkcí. Naše představa může být zaměřena na studnu života, která nám dává potřebné životodárné tekutiny. Druhá čakra je také centrem životní radosti, působí na nervové dění, které tento cit vyvolává.

Energie třetí čakry je žlutá a je přidělena k solární pleteni, jako by byla naším centrálním sluncem. Zahřívá orgány v této oblasti a je schopna vyzařovat do okolí a regulovat tak chod vnitřního dění v lidském organismu.

Srdeční čakra je čtvrtou energií, která je přidělena k citům člověka. Je zelené barvy, dodává harmonii a porozumění. Můžeme ji nazvat bránou do duše. Pokud je vyvážená, jsme šťastní, spokojení a také jsme schopni dávat a přijímat lásku. Můžeme zmínit i barvu růžovou a zlatou, barvy citového života, které léčí čtvrtou čakru. Rozpouštějí svým jemným, křehkým chvěním sevření srdce, probouzejí lásku, něhu. Zlatá v sobě spojuje léčivé síly žluté a oranžové. Působí proti únavě a vyčerpání, pomůže při depresích.

Krční pátá modrá čakra je ovlivňována city, které přicházejí ze srdce a z intelektu. Ovládá schopnost projevu. Uklidňující chvění modré barvy dává spojení mezi srdcem a rozumem v touze po harmonii. Lze ji nazvat bránou ven, reprezentuje náš projev a řeč, schopnost navázat kontakt s okolím. Leží zde pochopení sama sebe, jak se citově cítím a jak mi rozumí okolí.

Šestá čelní čakra indigo má význam třetího oka. Spojuje se zde spektrum šesti barev. Indigo nás naplňuje hlubokým klidem, posiluje smysly a otevírá bránu porozumět spiritualitě. Rozvíjí vyšší vědomí a zprostředkovává hluboké vnitřní chápání a poznání.

V sedmé čakře je léčivá barva fialová a zářivá bílá. Fialová je paprsek duchovní moci, je v souzvuku s vesmírem. Chvění bílé barvy symbolizuje sílu slunce, které vše prozáří. Znamení Kristova světla v duchu vykoupení. Jde o sjednocení různých životních úrovní v nadřazený celek.

Léčíme sami sebe

Barevná energie je přirozený zdroj síly pro náš organismus. Můžeme ji kdykoli a kdekoli využít ve svůj prospěch. Vlastní představivostí můžeme potřebnou barvu nechat působit do centra bolesti a využít mohutné vlastní léčivé síly, které v nás jsou.

Jak na to? Vyberte si klidné místo. Důležitá jsou vzpřímená záda. Nechte v myšlenkách k sobě proudit léčebnou sílu vybrané barvy, přitom zhluboka dýchejte a zaplavte své tělo léčivým účinkem barev a jejich odstínů. Začněte s představou barvy u kořenové čakry, jakoby z oblasti stydkých kostí, kde sídlí sedmá čakra, vyvěral proud barvy, kterou jste si vybrali. Můžete mít také představu, že barva stoupá ze země a proniká vám do těla. Třeba na židli -může být představa sezení na barevném polštáři. Od dotyku židle a vašich hýždí proudí barevná energie a s každým nádechem se barva stává zářivější. Nechte její paprsky proudit do všech částí svého těla. Veďte v myšlenkách potřebnou barevnou energii do svého krevního oběhu, lymfatické tkáně, do všech buněk ve vašem těle. Sami dejte do pohybu zázračný léčebný mechanismus, který vlastníte.

Pokud si vyberete konkrétní barvu ke konkrétnímu oslabenému orgánu, můžete tok barvy posílit přiloženou rukou na místo vybraného orgánu. Nezapomínejte, že působí i prostředí, kde jste, a oblečení, které máte. S pomocí barevné energie můžeme dosáhnout zklidnění a působit na proud své životní síly. Cvičení můžeme provádět po ránu při jízdě v tramvaji nebo v autobuse cestou do práce. Když přijdeme ze zaměstnání, můžeme několik minut strávit tímto cvičením a uvědomit si, že máme vnitřní rezervy a ohromnou sílu dokázat uvnitř sebe sama rozproudit barevné chvění do nemocných částí těla. Před spaním si také můžeme představit, že v oblasti solární pleteně máme jedno své obrovské vlastní slunce a poslat s každým nádechem do všech oblastí těla léčivé paprsky, zahřát celé své tělo a uvolnit bolestivá místa v oblasti páteře, bolavých nohou a všude tam, kde cítíme nějaké napětí. A s každým výdechem si představit, jak z nás odchází bolest a všechny nečistoty, jako bychom vydechovali šedivý kouř, který k nám nepatří. Vyvětráme, otevřeme okno, aby všechny nečistoty z našeho těla odvál čerstvý vzduch.

Barvy jsou nosiči informací a dokážou v nás nalézt vnitřního léčitele, aby se organismus mohl sám, přirozeným způsobem léčit a obnovit ztracené síly. Využijte mechanismus vizualizace a hrajte si sami se sebou. Pravidelné cvičení, které nás nic nestojí, jen chvilku osobního času, povede k uvolnění, vymazání denních starostí a psychických zátěží. Kdo má malou představivost, může se nejdříve dívat na vybrané barvy a potom oči zavřít a dále pracovat s představou a koncentrovat se na barvu, dech a tělo. Úspěch dosáhneme jen pravidelností. Máte denně 5-20 minut pro sebe?

Co nevyzkoušíme, nemůžeme tvrdit, že nepomáhá. Občas, když jsem rozčílená a nevím si rady, představuji si postupně všech 7 barev čaker a nechám je působit od konce páteře až nahoru. Představuji si, že jsem pevně ukotvená na zemi, kde stojím a barvy nechám proudit od země nahoru nad svou hlavu. Postupně to vydýchám a jsem klidnější. Zabere to pár sekund a nevypustím z úst, čeho bych později litovala.

O barvách jsem čerpala z knihy W. M. Hulkeho Magie barev, která vyšla v nakladatelství Pragma v roce 1996. Dnes je na trhu již mnoho knih o léčivé možnosti barev a účinného cvičení. Vřele doporučuji si některou zakoupit.

Na závěr bych uvedla pravdivý příběh ze jmenované knihy. Chlapec trpěl maligním mozkovým nádorem a všechny terapie byly bez úspěchu. Technika vizualizace barev byla jeho jedinou nadějí. Chlapec si představoval svůj imunitní systém jako obzvlášť odolný systém a na mozek pohlížel jako na sluneční soustavu a na svůj nádor se díval jako na vetřelce, se kterým je nutné bojovat. On sám ve svých představách byl vůdcem eskadrony kosmických letců, kteří s nádorem bojovali a nakonec nad ním zvítězili. Chlapec tuto metodu používal každý večer po dobu 20 minut. Začal se cítit lépe. Po 5 měsících tumor zmizel. Co k tomu dodat? Úžasná důvěra ve vlastní možnosti a schopnosti dosáhla úspěchu.


O autorovi: PhDr., Mgr. Dana Klevetová, chirurgické oddělení, Litomyšlská nemocnice, a. s.

1)
roky) x AST (U/l
2)
PLT (109/l
3)
OR = 2,36, 95% CI 1,34-4,15, p = 0,003), resp. (OR = 2,42, 95% CI 1,22-4,81, p = 0,01
4)
OR = 3,22, 95% CI 2,28-4,55, p < 0,0001), resp. (OR 2,82, 95% CI 1,91-4,15, p < 0,0001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?