Lednová stávka lékařů v době chřipek je zatím otevřená

8. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zda praktičtí lékaři vstoupí po Novém roce do hodinové stávky, ještě není jisté. Své ordinace by zavřeli 6. ledna, v době, kdy hrozí České republice chřipková epidemie...


Pokud bude stávkový protest mediálně v celorepublikovém měřítku vysvětlen tak, že je namířen proti zdravotní politice vlády a jejímu systému pojištění, respektive ministerstva zdravotnictví, ordinace budou zavřené.

„Nemyslíme si totiž, že zdrojem problémů je Všeobecná zdravotní pojišťovna, která nemá finanční prostředky proto, že jí neplatí státní podniky,“ řekl po čtvrtečním semináři praktických lékařů Mostecka Roman Houska, lékař z Meziboří s tím, že mostečtí lékaří tvrdými zastánci stávky nejsou.

K lékařům by se měli připojit rovněž lékárníci, kteří řeší stejný problém. „Přestože je krize značná, ještě nejsem rozhodnutá, jak se zachovám,“ sdělila vedoucí jedné z mosteckých lékáren.

Důvodem lékařů a lékárníků ke stávce je nespokojenost s finanční krizí, když tvrdí, že zdravotnictví není pouze otázkou nemocnic. Lékaři dostávají za své úkony od pojišťoven platby se zhruba měsíčním zpožděním, lékárníci se čtyřicetidenním.

„Platební neschopnost pojišťoven způsobuje vláda,“ konstatoval předseda sdružení praktických lékařů Mostecka Michal Polák z Meziboří. Ta proto slíbila pojišťovnám tři miliardy korun jako úhradu poloviny částky, kterou dluží pojišťovnám zadlužené státní podniky (např. České dráhy). Třičtvrtě miliardy dostanou kraje na dluhy nemocnic.

EVA PAGOVÁ, Deník Mostecka, 8.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?