Legální drogy budou pouze na eRecept

25. 7. 2012 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Elektronický recept znovu ožívá. Pokud vše půjde dle představ zákonodárců, od počátku příštího roku nahradí recepty s modrým pruhem, na něž se vydávají omamné a návykové látky.


„Elektronická preskripce se vyzkouší jako model na konopí včetně dalších opiátů. Shodli se na tom jak představitelé lékového úřadu, tak i rezortu zdravotnictví,“ vysvětluje poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

Zákony, které se musí kvůli legalizaci léčebného konopí novelizovat, by se měly ve druhém a třetím čtení projednávat na zářijové schůzi sněmovny. Protože nad potřebnými novelami panuje mezi poslanci shoda napříč politickým spektrem, nemělo by jejich schválení nic bránit.

Na ostatní kategorie léků by se pak mohl eRecept rozšířit o rok později. „Bude to v rámci nové koncepce eHealth, jež bude spuštěna k lednu 2014,“ upřesnil náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.
Protože užití marihuany k rekreačním účelům nebude ani nadále povoleno, je třeba, aby policie mohla snadno zjistit, zda má zadržený u sebe konopné produkty legálně.

K tomu je nejvhodnější právě centrální elektronické úložiště dat. Díky eReceptu budou údaje, kdo tyto látky užívá, kdo je předepsal a která lékárna vydala. Lékárníci elektronickou preskripci vítají. „Recepty nelze padělat a administrativně ulehčí život provozovatelům lékáren,“ tvrdí šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Na recept s modrým pruhem se předepisují léčiva, jejichž evidence a použití jsou pod nejpřísnějším dohledem. I dnes se informace o výdeji omamných a návykových léčiv sledují, především těch, které se užívají jako substituční drogy, jako je třeba Subutex či Metadon.

Údaje do něho však zapisuje jen pětina lékařů. Třeba Subutex v nemalé míře uniká na černý trh. Díky eReceptu získá Národní protidrogová centrála přehled o lécích, které jsou zneužívány. Jeho zavedení pro omamné a návykové léky je podmíněno striktním oddělením, aby se tyto informace nemíchaly s ostatními daty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?