Lék jen pro každého dvacátého

21. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti trpící ischemickou chorobu srdeční nedostávají vždy tu nejlepší léčbu, kterou by mít mohli, ač je v ČR k dispozici. Uvedl to Ladislav Groch, primář interního oddělení Fakultní nemocnice Sv. Anny v Brně. "Stále totiž platí směrnice VZP, že tuto nejmodernější léčbu může dostat pouze 5 procent pacientů..."


Pacienti trpící ischemickou chorobu srdeční nedostávají vždy tu nejlepší léčbu, kterou by mít mohli, ač je v České republice k dispozici. Uvedl to Ladislav Groch, primář interního oddělení Fakultní nemocnice Sv. Anny v Brně.

„Stále totiž platí směrnice Všeobecné zdravotní pojišťovny, že tuto nejmodernější léčbu může dostat pouze pět procent pacientů, a to v přísně indikovaných diagnózách,“ řekl primář.

Jde o to, že při ischemické chorobě srdeční se standardně léčí takzvanou angioplastikou. Lékaři zúženou koronární cévu roztáhnou balónkovým katetrem a do zúženého místa, kudy nemůže téct krev, pak dají stent.

Při nejmodernější léčbě se dávají stenty, které jsou potažené lékem a zabraňují opakovanému uzavření cévy. Lék se vstřebává postupně. Tuto léčbu by potřebovalo asi 30 procent všech pacientů.

Rozhodují peníze

Problém je ale v tom, že normální stent vyjde přibližně na 32 tisíc korun a stent potahovaný, tedy s lékem, na 64 tisíc korun.

Protože při mnoha tisících pacientů by nová léčba stála desítky miliónů, dostávají ji zatím pouze vybraní pacienti.

„Kdyby se však spočítaly náklady na nové opakované hospitalizace a další normální stenty, které musíme dávat, přestože nejsou tak účinné, finanční rozdíly by se dramaticky snížily,“ řekl Groch.

Dodal, že situace vůči loňskému roku se dokonce ještě zhoršila. Proto kardiologové požadují na ministerstvu zdravotnictví i pojišťovně, aby změnily svůj postoj k této moderní léčbě a umožnily ji potřebným 30 procentům pacientů.

Vladimír Kothera, generální ředitel Zdravotní pojišťovny Metal Aliance uvedl, že jeho pojišťovna platí tento potahovaný stent už 20 procentům pacientů.

On i lékaři se domnívají, že bez ohledu na finanční kalkulaci metoda s potahovaným stentem přináší významný prospěch pacientům, protože mají mnohem větší naději na uzdravení a menší pravděpodobnost následných operací.

„VZP hradí v této republice nejvíc stentů, včetně potahovaných, a to víc než jednou miliardou korun za uplynulý rok. Je tedy zřejmé, že k problematice přistupujeme zodpovědně a v zájmu našich pojištěnců,“ řekl Právu Jiří Suttner, mluvčí VZP.

Potvrdil, že „současný metodický pokyn VZP existuje. Není ale problém používat potahované stenty v rámci paušálových plateb lůžkovým zdravotnickým zařízením.“

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?