Lék na odvykání kouření může být při nesprávném použití nebezpečný

15. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bupropion, který se používá při odvykání kouření a od 1. července je dostupný i českým kuřákům, může podle zveřejněných studií v závislosti na dávce a v kombinaci s některými léčivy vyvolat křeče. Byl údajně příčinou i několika úmrtí... "Při správném podávání a předepsání bupropionu se to ale v podstatě nemůže stát. O těchto vedlejších účincích se ví...


Praha - to není nic nového. Aby k takovým problémům nedošlo, musí se dodržet dávka bupropionu a musí být správně indikován. Je nejúčinnějším lékem pro léčbu závislosti na tabáku, co existuje. Říct nepoužívejte ho, je stejné, jako říct nepoužívejte k léčbě depresí léky, protože antidepresiva mají při nesprávném použití stejné vedlejší účinky,“ sdělila našemu listu lékařka z pražské poradny pro odvykání kouření při 1. Lékařské fakultě UK Eva Králíková. Dodala, že daleko víc je nebezpečné kouření, které v Česku způsobuje pětinu všech úmrtí.

Králíková řekla, že některým lidem, kteří přišli do poradny, užívání bupropionu nedoporučili. „Nesmí se brát například společně s antidepresivy, nebo když má člověk epileptické potíže. Kontraindikace jsou uvedeny v příbalovém letáku,“ uvedla. Tento přípravek, který není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, je vázán na recept. Člověk, který ho chce užívat, by neměl mít křečové onemocnění, úraz hlavy apod. Lék nesmějí užívat ani lidé trpící poruchami příjmu potravy, jako jsou bulimie a mentální anorexie. Riziko zvyšuje i to, když je pacient závislý na alkoholu nebo užívá antidiabetika. Od registrace ve Velké Británii užívalo bupropion 419 tisíc pacientů a bylo hlášeno více než 5000 podezření na nežádoucí účinky, z toho 37 smrtelných případů a 126 případů křečí. V Austrálii bylo hlášeno 780 případů podezření na nežádoucí účinky bupropionu, z nichž bylo devět smrtelných.

(ika, čtk), Hospodářské noviny, 15.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?