Lékař dal výpověď, místo do ciziny míří do banky

25. 11. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvaatřicetiletý David Bareš je anesteziologem na královéhradecké klinice anesteziologie, resuscitace a intenzívní medicíny. Je ale také jedním ze sedmadvaceti lékařů Fakultní nemocnice Hradec Králové, kteří již podepsali výpověď v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme.


Na rozdíl od většiny signatářů výzvy o odchodu do zahraniční ale neuvažuje. Chce odejít vůbec ze zdravotnictví. A už ví také kam - do finančnictví.

„Mé odhodlání odejít po sedmi letech praxe je definitivní,“ potvrdil Právu své rozhodnutí David Bareš s tím, že je pro něho tento krok na rozdíl od některých kolegů trochu jednodušší, neboť zatím nemá rodinu.

„Rozhodnutí je pouze na mně. Na druhé straně mám partnerku, která se nechce přestěhovat do zahraničí. Proto jsem už rozhodnutý opustit zdravotnictví, ale zůstat v Čechách a věnovat se jinému oboru, konkrétně finančnictví,“ prozradil.

Jak přiznal, možnost, že by se nevěnoval lékařské profesi, mu ještě během studií přišla naprosto nemyslitelná.

„Zdravotnictví byl můj sen, poctivě a zarytě jsem studoval a myslím, že i s dobrými výsledky. Práce mne vždy hrozně bavila. Jsem tedy na vážkách, ale už nedokážu dál žít tímto způsobem. Potřebuji změnu,“ stojí si za svou výpovědí. Zvrátit by ji mohlo snad jen vyhovění všem lékařským požadavkům obsaženým ve výzvě Děkujeme, odcházíme.

Zejména těm finančním, jak zdůrazňuje, neboť hlavním důvodem nespokojenosti lékařů jsou peníze. Respektive výše finančního ohodnocení ve vztahu k odpracovaným hodinám.

"Chci být s rodinou, a ne stále v zaměstnání"

„Už když jsme šli na medicínu, nás starší lékaři varovali, že peněz není mnoho. Ale nikdo si to nedovedl představit. Abyste si zabezpečili určitý životní standard, musíte totiž odsloužit určitý počet přesčasů, neboť přesčasy jsou mnohem lépe placeny než běžné hodiny.

Ovšem pak člověk končí v situaci, kdy například pracuji celý víkend v kuse - nastoupím v pátek, a i když je to proti zákoníku práce, odjíždím v pondělí. Teď rodinu nemám, ale až ji budu mít, tak chci s nimi být, a ne stále v zaměstnání,“ vysvětlil lékař.

Akci s podepisováním výpovědí inicioval v královéhradecké fakultní nemocnici minulý týden sedmatřicetiletý anesteziolog David Doležal, jenž je současně šéfem zdejších lékařských odborů. I on má podepsanou výpověď.

„Chtěl jsem dokázat, že lékaři akci Děkujeme, odcházíme myslí vážně. Nebylo mnoho času, přesto se mi během jednoho dne sešlo 18 výpovědí z kliniky anesteziologie, celkem bylo obesláno 40 zdejších doktorů a dalších devět z neurochirurgické kliniky,“ řekl Právu Doležal.

S Davidem Barešem jsme se sešli včera až v podvečer. To už měl za sebou službu v nemocnici. Po rozhovoru už zase spěchal za svými klienty. Tentokráte ale už ne jako lékař, ale jako finančník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?