Lékař jako sexuální útočník?

31. 7. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení švýcarské lékařské komory (FMH) se mimo jiné zabývá prevencí sexuálních deliktů ze strany lékařů.


Jedním z podnětů k této činnosti se stalo šetření, o němž veřejnost informoval basilejský psychiatr a uznávaný odborník v této oblasti Werner Tschan. Ten uvádí, že ve Švýcarsku ročně dochází zhruba ke 14 tisícům sexuálních deliktů a vina se bohužel nevyhýbá ani lékařům.

Sexuální vztah s pacientem přiznala 4 % tamních lékařů. Přitom jen zlomek sexuálně motivovaných přečinů se podaří prokázat a potrestat. Pacienti bývají v příliš závislém postavení, nejdříve lékaři maximálně důvěřují, ale i v situaci, kdy již důvěru ztrácejí, nebývají schopni dostatečné obrany. Švýcarská psychiatrická společnost zaslala v minulosti lékařské komoře otevřený dopis s cílem přimět ji k razantnějším opatřením.

Zákaz činnosti a medializace

K zesílení pozornosti lékařů vůči tomuto tématu nedávno v tisku vyzval také vaudský kantonální lékař Jean Martin, protože se pacienti se svým podezřením či špatnými zkušenostmi obracejí rovněž na zdravotnické odbory kantonálních úřadů. Poukázal na nutnost dodržovat preventivní opatření, k nimž například patří, aby lékař ihned přerušil kontakt s pacientem (pacientkou) alespoň na 3 až 6 měsíců, povšimneli si, že se začíná (ať u lékaře či pacienta) projevovat „milostné vzplanutí“.

Zejména v oblasti gynekologie by u některých vyšetření neměl lékař zůstávat sám, ale měla by být přítomna sestra. Pokud lékař „podlehne pokušení“, musí podle Martina následovat přísný trest, včetně odebrání povolení k výkonu profese a zveřejnění jeho případu v kantonálním tisku. Objevila se i úvaha o zavedení registru lékařů, kteří se již jednou sexuálně motivovaného nežádoucího skutku dopustili.

Takový registr by byl pomocníkem pro kantonální úřady, aby se včas dozvěděly o minulosti lékaře, který se rozhodne přestěhovat z jednoho kantonu do druhého.

Lékaři-oběti většinou mlčí

Švýcarská lékařská komora se s těmito podněty a varováním ztotožňuje. Kolegové, kteří si u lékaře povšimnou podezřelého chování, by si svůj poznatek neměli ponechat pro sebe. Nevhodné sexuální zaměření vůči pacientům by se mělo léčit stejně jako alkoholismus, uvádí FMH.

Média zveřejnila některé případy, kdy si pacientky například stěžovaly, že je lékař fotografoval nahé, ač k tomu nebyl racionální důvod. Jedna uvedla, že se jí lékař ptal, zda vůbec někdy prožila „ten správný“ orgasmus. „Pokud ne, můžu se vám o něj postarat,“ řekl údajně lékař. Zajímavé ovšem je, že pokud se naopak lékař stal obětí sexuálního nátlaku ze strany pacientky, pak se o takovýchto případech spíše mlčí, jako by se odborníci zveřejnění zmíněných choulostivých událostí obávali více než jejich klienti.

Skandály tohoto druhu se nevyhýbají žádné zemi. Například v SRN se nedávno vyskytla žaloba uplatněná 35letou pacientkou vůči 72letému gynekologovi. V Rakousku byl zase obviněn ze šíření dětské pornografie 45letý lékař.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?