Lékař jel zachránit sebevraha, ten na něj vytáhl nůž

3. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaře záchranné služby napadl v noci na pondělí v bytě ve Šternberku opilý muž z Uničova. Agresivnímu muži se lékař snažil pomoci, protože se před příjezdem záchranky pokusil o sebevraždu...


ŠTERNBERK - požitím většího množství léků a alkoholu.

Místo poděkování se dočkal útoku nožem. Zraněn ale nebyl, posádka se zachránila útěkem do sanitky.

„Sedmadvacetiletý muž vytáhl na lékaře kuchyňský nůž a vyhrožoval mu, ať ho nechá na pokoji, jinak za sebe neručí,“ uvedla dnes olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Stejně agresivně se útočník choval i k policejní hlídce, která na místo přijela.“Když zahodil nůž, vytáhl maketu pistole a hrozil policistům, že je zabije. Tvrdil, že zbraň je pravá, ale šlo jen o plastovou hračku,“ doplnila mluvčí.

Policisté muže zadrželi a převezli do policejní cely. Policejní rada ho obvinil z útoku na veřejného činitele a dnes podá návrh na jeho vzetí do vazby. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až pětileté vězení.

Podle ředitele olomoucké záchranky Michaela Fischera se jeho lékaři dostávají do podobných situací poměrně často.

„Je to běžná situace. V případě, kdy posádce hrozí újma na zdraví, je oprávněna zásah okamžitě ukončit. Není to tak dávno, kdy jedna naše lékařka tento postup nerespektovala a pacient jí přerazil nos,“ řekl Fischer.

Diskuse o tom, že lékaři záchranné služby čelí často útokům pacientů, se rozpoutala v dubnu. Tehdy v Praze posádku záchranky napadli opilí muži po autonehodě.

Další útok se stal v Praze zhruba o týden později. Ministryně zdravotnictví Marie Součková hodlá prosadit legislativní úpravu, podle níž by lékaři ve službě získali status veřejného činitele.


DÁLE ČTĚTE:
Záchranáři pod náporem neúměrného stresu?Omyl!
Co řekli k právní ochraně lékařů
Kdo jsi bez viny

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?