Lékař nezákonně vybírá peníze od některých svých pacientů

19. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na odevzdání poplatku trvá, přestože má se zmíněnou pojišťovnou uzavřenou smlouvu a přestože ví, že je to protizákonné. "VZP mi za první čtvrtletí letošního roku dluží 300 tisíc korun. Výše jejích plateb neodpovídá mým nákladům...


Klatovy - S padesátikorunou se musí rozloučit každý pojištěnec Všeobecné zdravotní pojišťovny, který požaduje ošetření od klatovského kožního lékaře Stanislava Kuby. Ten na odevzdání poplatku trvá, přestože má se zmíněnou pojišťovnou uzavřenou smlouvu a přestože ví, že jeho počínání je protizákonné.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna mi za první čtvrtletí letošního roku dluží tři sta tisíc korun. Výše jejích plateb neodpovídá mým nákladům. Informoval jsem ji o tom, ale bez efektu. Mám velmi kvalitně vybavenou ordinaci, a abych pojištěnce mohl ošetřit, nezbývá mi nic jiného než od nich alespoň částečnou úhradu požadovat,“ vysvětluje Kuba.

Ředitel klatovské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Prošek však tvrdí, že veškerou péči, kterou lékař pojišťovně vyfakturoval, mu uhradila a včas. Platby podle něho odpovídají platné vyhlášce ministerstva zdravotnictví.

„Vybírání poplatků je v přímém rozporu se zákonem. Doktora Kubu jsme na to upozornili, ale bez úspěchu,“ konstatuje ředitel. Ve smlouvě má prý lékař zdůrazněno, že péče, kterou pojištěncům poskytuje, je hrazena pojišťovnou a že není oprávněn ji účtovat jejím klientům.

„Pacienty k uhrazení poplatku nenutím. Mohou si zcela svobodně zvolit jiného lékaře nebo jinou pojišťovnu. Tyto problémy mám jedině se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou,“ podotýká Kuba.

Zmíněná pojišťovna podle Proška požádala okresní úřad o vypsání výběrového řízení na dalšího kožního lékaře pro okres Klatovy.

IVANA HARANTOVÁ, Plzeňský deník, 19.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?