Lékař podle policie za úmrtí Jakuba Komínka nemůže

4. 8. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Žďárská police ukončila vyšetřování náhlého úmrtí třiadvacetiletého Jakuba Komínka z Křižanova na Žďársku. Podle policie za jeho smrt nemůže ošetřující lékař Oldřich H., kterého Jakubovi rodiče podezřívali ze zanedbání péče.


„Nepodařilo se prokázat příčinnou souvislost mezi nesprávným postupem ošetřujícího lékaře a úmrtím pacienta,“ konstatovala žďárská policejní mluvčí Jana Martincová. Vyšetřovatel k tomuto závěru došel na základě znaleckých posudků.

Podle mluvčí Martincové je případ zatím nepravomocně odložen, což jinými slovy znamená, že pokud policie narazí na nové skutečnosti, může případ znovu otevřít.
Rodiče zatím nechtějí závěry policie nijak komentovat, protože jsou vázáni mlčenlivostí. Případem se ještě zabývá ombudsman a také Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Několikaměsíční anabáze

„Objevily se totiž nesrovnalosti v jeho zdravotní dokumentaci,“ vysvětlila matka zemřelého mladíka Hana Komínková.
Podle ní ošetřující lékař do dokumentace nezapsal všechny potíže, na které si jejich syn stěžoval. Rodiče lékaři vyčítali především to, že ho neposlal na podrobnější vyšetření srdce.

Jakub Komínek zemřel loni 20. října, když si šel koupit barvy do obchodu. Rodiče měli od začátku podezření, že za smrt jejich syna může lékař Oldřich H,. který neměl v té době patřičnou atestaci na to, aby mohl samostatně léčit. To zjistili i krajští úředníci. Lékař Deníku před časem ke kauze řekl, že mu je smrti mladého člověka líto, ale necítí na ní žádnou vinu.

Rodiče od smrti syna zasvětili svůj volný čas komunikaci s nejrůznějšími úřady, protože chtěli vědět, jestli byl lékař bez atestace oprávněn samostatně léčit jejich syna. Dodnes ale nedostali uspokojivou odpověď. „Zatím jedinou obranou pacienta je žádat po lékaři předložení diplomu o atestaci v příslušném oboru,“ shrnula výsledek několikaměsíční anabáze Hana Komínková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?