Lékař porazil primátorku

30. 10. 2006 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Velkým překvapením skončilo druhé kolo senátních voleb na Chomutovsku. Nezávislý kandidát a chirurg Petr Skála tu porazil chomutovskou primátorku Ivanu Řápkovou, za kterou stála ODS...


Severní Čechy -

Skála nebyl nikdy v minulosti členem žádné politické strany a ani jinak se na politické scéně neangažoval. Vždy se věnoval chirurgii - po škole nastoupil do chomutovské nemocnice s poliklinikou a již třináct let má také soukromou chirurgickou praxi.

Přesto však „politického nováčka“ úspěch nijak zvlášť nepřekvapil. „Nemůžu říci, že jsem s tím nepočítal. Nečekal jsem ale takovou převahu hlasů,“ uvedl Skála, který získal 73,38 % hlasů.

Podle jeho názoru mohlo mít na jeho úspěch vliv několik skutečností. „Lidé mne podpořili, protože chtějí změnu. Svou úlohu hrálo i to, že jsem nazávislý kandidát a lidé mě znají,“ komentoval příčiny svého úspěchu. V Senátu se chce prosazovat především v oblasti zdravotnictví a sociální politiky.

Skálova protikandidátka Řápková nepovažuje porážku za svou osobní prohru. „Chápu jako úspěch i postup do druhého kola voleb. Navíc komunální volby ukázaly, že lidé mne chtějí na magistrátu,“ reagovala na výsledky voleb a dodala, že se bude nadále věnovat především komunální politice.

V jabloneckém volebním obvodě obhajovala svůj senátorský post Soňa Paukrtová, navržená Stranou pro otevřenou společnost. I přesto, že v prvním kole získala méně hlasů než její soupeř Jiří Čeřovský (ODS), nakonec zvítězila o téměř šest procent hlasů. „Pro vítězství jsem se snažila udělat všechno. Spolu s komunálními volbami to považuji za svůj největší politický úspěch,“ uvedla Paukrtová a dodala, že stejná situace byla již v roce 2000.

Podle jejího názoru je velmi těžké zvítězit v regionu, kde má ODS silnou voličskou základnu. “ Po senátních volbách v roce 2000 a komunálních volbách o dva roky později se koalice vedená ODS snažila co nejvíce eliminovat jakékoliv opoziční snahy,“ přiblížila situaci na jablonecké radnici v minulých letech. „My jsme se i přesto snažili ukázat voličům jiný přístup k problémům a zabralo to,“ komentovala možné příčiny svého úspěchu. V Senátu chce pokračovat v již započatých projektech.

Jiří Čeřovský na výsledky voleb reagoval s tím, že vždy někdo musí vyhrát a někdo prohrát. „Respektuji výsledek voleb,“ řekl zklamaně. K příčinám prohry, ani ke svým dalším plánům se nechtěl vyjadřovat.

Naopak podle očekávání dopadly volby na Teplicku, kde primátor města Jaroslav Kubera (ODS) získal 61,17 % hlasů a porazil kandidáta KSČM Oldřicha Bubeníčka.

“ Regionu se říkalo Rudý sever, ale to už neplatí,“ říká Kubera, který nestíhá děkovat na gratulační smsky a maily. Bubeníčka považoval za rovnocenného soupeře. „Jezdil jsem po obcích, mluvil se starosty, s lidmi,“ vidí svůj úspěch Kubera, který za dva roky hodlá také kandidovat do krajského zastupitelstva.

Bubeníček považuje Kuberu za těžkého soupeře. „Ale byl jsem realista, život jde dál,“ říká s tím, že v zemi teď „letí“ nástup pravice k moci. V politice bude Bubeníček pokračovat prací v krajském zastupitelstvu.

ODS slavila úspěch i na Litoměřicku, kde se ziskem 58,59 % hlasů zvítězil odstupující ministr zahraničí Alexander Vondra. „Slavil jsem to v baru. Tu výhru jsem si ale odpracoval,“ říká Vondra s tím, že v úspěch věřil. Jeho soupeř z ČSSD Robert Kopecký podle něj neměl za sebou podporu strany.

To si myslí i Kopecký. „Chyběla mi podpora vedení ČSSD, navíc pan Vondra byl mimořádně silný kandidát,“ říká Kopecký s tím, že jejich vzájemný volební souboj byl korektní.

Ústecký deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?