Lékař tvrdí, že je diskriminován

13. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proč nemůže lékař získat povolení k provozování VLASTNÍHO denzitometru a mamografu? Bojí se MZ, že bude konkurovat státnímu zařízení, které tyto přístroje ještě ani nemá?...


Děčín - Zatímco doposud musely ženy z Děčínska zajíždět na mamografické vyšetření prsou za hranice okresu, v brzké budoucnosti bude mamograf v Děčíně. Zájem o něj má nemocnice i privátní lékař Radojčo Dimitrov. Rozdíl je v tom, že Dimitrov si přístroj hradí sám, nemocnici jej zaplatí buď město, nebo si vezme úvěr.

Dimitrov je ve svém snažení nejdále. Mamograf již totiž má ve své ordinaci. Spolu s dalším moderním přístrojem denzitometrem, jímž se měří hustota kostní tkáně, a může se tak záhy odhalit osteoporóza, neboli řídnutí kostí. I tento přístroj si zaplatil sám. Jeho plány na komplexní péči pro ženy však zřejmě zkrachují na ministerských úřednících.

Již s prosazením denzitometrického pracoviště měl totiž obrovské problémy a u komise pro posuzování rozmístění takových přístrojů neuspěl. V říjnu jeho žádost o provozování zamítla. Proto s ním také největší zdravotní pojišťovna VZP neuzavřela smlouvu. Důvod?

„Prý bude osteocentrum vybudováno v příštím roce v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Možná bude, ale za státní peníze. Já si všechny přístroje hradím ze soukromých peněz, tudíž nezatěžuji státní kasu. Mám pocit, že jsem diskriminován, protože jsem z Balkánu,“ zlobil se Dimitrov.

Ani mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý nebyl schopen za celý týden odpovědět na dotaz, proč komise preferuje státní zdravotnické zařízení na úkor privátního lékaře.

„Čtyřikrát mi provozování denzitometru, který je jediný této kvality v republice a jediný v Ústeckém kraji, tedy pro osm set tisíc lidí, komise vedená náměstkem ministra zdravotnictví Malinou zamítla. A tato samá komise bude dnes rozhodovat i o tom, zda mohu provozovat mamograf,“ postěžoval si Dimitrov a dodal:

„Já jsem mamograf nechtěl, není to můj obor, ale komise tvrdila, že nemám koncepci, tak jsem ji zpracoval. Ženy by u mě měly komplexní péči a během jediného dne by znaly svoji diagnózu doplněnou o vyšetření kostní tkáně a s návrhem na léčbu. Osteodenzitometrické vyšetření a mamografické se totiž doplňují a my tak zachytíme mnohem vyšší procento rakoviny než samotným mamografickým vyšetřením,“ vysvětlil svůj zájem o mamograf lékař.

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo Dimitrovovi řešení.

„Má kostní denzitometr, může uzavřít smlouvu na jeho provozování s Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem do doby, než tento přístroj bude nemocnice mít,“

řekl mluvčí Otakar Černý. S tím však nechce Dimitrov souhlasit.

„Já si něco koupím a bude to provozovat někdo jiný? To je přece naprostý nesmysl,“ bránil se.

I nemocnice v Děčíně však chce nabídnout komplexní péči.

„Perspektivu našeho projektu vidíme v tom, že pacientka nedostane výsledek do ruky, aby si pak sama zajišťovala další péči. Dostane už celý návrh péče. S výsledkem budeme pracovat my a lékaři, kteří se problematikou rakoviny prsu zabývají,“ vysvětlila náměstkyně ředitele děčínské nemocnice Anna Briestenská.

ALICE KLAUBENSCHALKOVÁ, Ústecký kraj, 13.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?