Lékař v mobilu nejspíš skončí

3. 11. 2014 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Program sledování pacientů se schizofrenií pomocí SMS zpráv nemá úhradu ze zdravotního pojištění. Pokud se na tom nic nezmění, bude zřejmě muset po deseti letech skončit.


Program funguje pod záštitou odborné psychiatrické společnosti, pacienti v něm zařazení každý týden odpovídají pomocí SMS zprávy na soubor otázek na výskyt příznaků, které mohou signalizovat zhoršení stavu.

U většiny pacientů dokáže automatický vyhodnocovací systém předpovědět vážný problém několik týdnů dopředu, lékař může díky tomu včas zvýšit dávku léků. V době, kdy se mluví o reformě psychiatrie a snaze dostat psychicky nemocné lidi do běžného života, se tak může paradoxně řada pacientů zbytečně ocitnout v nemocnici.

„Bez úhrady už není v našich silách program finančně utáhnout. Uzavřeme jej pravděpodobně už v lednu,“ uvedl autor programu Filip Španiel v odborném tisku.

Psychiatři vedou již roky neúspěšná jednání s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami na téma, jakým způsobem program ITAREPS a hlavně práci lékařů s ním proplácet. Ukončení programu hrozilo už v roce 2012, psychiatři se tenkrát spokojili s příslibem řešení ze strany ministerstva zdravotnictví.

Dosavadní vyhodnocení fungování ITAREPS zjistilo, že pravděpodobnost pobytu v nemocnici snižuje o více než polovinu.

Uvádí se průměrný pokles hospitalizací o 73 procent. V Česku jej používá přes tisíc pacientů, náklady na jednoho z nich jsou kolem 3500 korun ročně a platili je zatím sponzoři. Kromě Česka se ITAREPS používá na Slovensku a v Japonsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?