Lékař z hor odchází, přijde jiný

12. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Martyrium loňského léta, ve kterém občané města doslova bojovali o zachování svého praktického lékaře, má poněkud překvapivé vyústění celého problému. Doktor Michal Varchola...


Janské Lázně - Martyrium loňského léta, ve kterém občané města doslova bojovali o zachování svého praktického lékaře, má poněkud překvapivé vyústění celého problému.

Doktor Michal Varchola, který v lázeňském městě před časem usiloval o přiznání statutu malé lékařské praxe a neustále předesílal, že jinak ordinaci opustí, nakonec z hor stejně odchází za jinou nabídkou na Náchodsku, kde má trvalé bydliště.

Připomeňme, že za zachování ordinace se postavila většina občanů žijících trvale v Janských Lázních, kteří sepsali i petici. Město dokonce podpořilo Varcholovy vize o možnosti provádění předoperačních vyšetření a ordinaci vybavilo přístrojem EKG a nabídlo byt. Kapitační komise v Praze po mnoha jednáních nakonec zmíněný statut lékaři přidělila.

„Takzvaná malá praxe však nedopadla dobře a doktor dostal od pojišťoven méně peněz, než si představoval,“ vysvětlil starosta města Josef Košťál. Radní po dohodě s okresním zdravotním radou Vladimírem Hrádkem a zástupci zdravotnické pojišťovny situaci v uplynulých dnech řešili a dospěli společně k verdiktu, že ve městě bude od 1. dubna ordinovat nový praktický lékař Pavel Petrů.

„O zmíněný statut však tento lékař usilovat nebude. I když se počet pacientů za poslední dobu zvýšil o sto procent, stále jich není dostatek. Budeme muset hledat jiné cesty. Ordinace tu nebude pravděpodobně v provozu každý den, jako dosud. Předběžně počítáme s tím, že ordinační hodiny budou moci pacienti využívat tak tři dny v týdnu,“ upozornil starosta Košťál a dodal, že podmínkou praktického lékaře pro provozování ordinace bylo, že mu bude umožněn padesáti až šedesátiprocentní vedlejší úvazek v jiné lokalitě. Město novému lékaři rovněž poskytne možnost bydlení.

JANA MUDROVÁ, Hradecké noviny, 12.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?