Lékař z Vrchlabí dostal za úmrtí novorozence opět podmínku

1. 10. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud v Trutnově opět potrestal bývalého lékaře soukromé nemocnice Vrchlabí Aloise Krula za úmrtí dítěte při porodu dvěma roky vězení s tříletým podmíněným odkladem. Zároveň mu na tři roky zakázal práci gynekologa a porodníka. Případ se stal před třemi lety.


Sedmaosmdesátiletému Krulovi za trestný čin usmrcení z nedbalosti hrozilo až šest let vězení. Lékař vinu odmítá. Rozsudek není pravomocný. Krul se na místě odvolal, státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

Okresní soud se případem zabýval podruhé. Letos v březnu Krula rovněž potrestal dvěma lety vězení s tříletým podmíněným odkladem. Odvolací krajský soud ale odsuzující verdikt nad porodníkem zrušil a případ s požadavkem na doplnění důkazů vrátil k prvoinstančnímu soudu. Případ se stal v 1. srpna 2011 v porodnici Česko-německé horské nemocnice Krkonoše.

Krul podle soudkyně Marcely Horváthové před porodem špatně odhadl váhu novorozence a místo císařského řezu nesprávně zvolil spontánní porod. Jeho hlavní pochybení podle soudu spočívalo v tom, že před porodem ke zjištění váhy plodu nepoužil ultrazvuk. Spontánní porod se kvůli velikosti plodu, který měl 5,16 kilogramu, nedařil. Nakonec lékaři nezbylo než spolu s dalším lékařem plod vytáhnout násilně. Dítě při porodu zemřelo.

Krul, který v té době byl zaměstnancem nemocnice, u soudu tvrdil, že plod měl abnormálně zvětšené břicho, v kterém měl litr vody. Ani při císařském řezu by se podle něj porod nedařil. „Paní přišla k porodu s kontrakcemi, hlavička postupovala, šlo to normálně. Ultrazvuk byl zbytečný,“ řekl Krul ČTK. U soudů se hájil mimo jiné tím, že díky své devětapadesátileté praxi měl dostatek zkušeností na to, aby odhadl, kdy vést porod klasicky a kdy přistoupit k císařskému řezu.

U soudu dnes vystoupil znalec Petr Janků z brněnské fakultní nemocnice, který zpracoval posudek na žádost obhajoby. „Došlo k raritní komplikaci, která vedla k poškození a smrti novorozence. Komplikace nebyla zaviněna ošetřujícím personálem, plod byl abnormálně veliký,“ uvedl. K ultrazvuku řekl, že výsledky při tak velkém plodu mohou být zkreslené až o kilogram.

Naproti tomu znalec obžaloby Jaroslav Živný z Všeobecné fakultní nemocnice Praha zdůraznil nepoužití ultrazvuku. „Kdyby bylo vyšetření ultrazvukem provedeno, mohlo mít děťátko šanci. Postup lege artis je využít všechny dostupné metody (vyšetření),“ řekl. Soudkyně v odůvodnění rozsudku uvedla, že kdyby Krul použil ultrazvuk, zvolil císařský řez a porod přesto skončil úmrtím, nebylo by mu úmrtí dítěte možno klást za vinu. Státní zástupce Petr Bártl poukázal i na to, že Krul neprovedl ultrazvuk v situaci, kdy rodička měla váhový přírůstek 27 kilogramů.

Případného odškodnění se poškození mohou podle soudu domáhat po nemocnici v občanskoprávním řízení.

Policie vyšetřovala ve vrchlabské nemocnici i úmrtí novorozence z loňského jara a úmrtí pacienta Jiřího Jandourka loni v červenci. Mluvčí krajské policie Ivana Ježková v srpnu ČTK řekla, že ani v jednom z těchto případů nebyla prokázána trestní odpovědnost konkrétní osoby. Policie ale pojala podezření, že v obou případech mohlo být nestandardně manipulováno se zdravotnickou dokumentací. Věc proto policie předala lékařské komoře.

Vrchlabské nemocnici šéfuje senátor Vladimír Dryml (dříve ČSSD a SPOZ), který dosavadní vyšetřování označuje za účelová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?