Lékař zachraňuje děti, jimž korupce neumožňuje léčení v Rumunsku

12. 4. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Doktor Catalin Cirstoveanu řídí kardiologickou jednotku s nejmodernějším zařízením v bukurešťské dětské nemocnici Marie Curie. Ale od otevření této jednotky před rokem a půl se v ní neléčilo ještě ani jedno dítě. Cirstoveanu totiž nemůže sehnat personál, který by nepožadoval za svoji práci úplatky, píše agentura AP.


Cirstoveanu tak podniká křížové výpravy, aby zachránil děti, které mu přivezou k léčení: létá s nimi do západní Evropy, aby je mohli léčit lékaři, kteří úplatky nevyžadují.

Totéž udělal Cirstoveanu s třináctidenním chlapcem, který potřeboval operaci srdce. Připravil malé zavazadlo, přibalil malý dýchací přístroj a odletěl nízkonákladovým letadlem do Itálie, kde lékaři na malého pacienta čekali. Operace byla úspěšná. O dva dny později ale třítýdenní holčička, kterou Cirstoveanu odvezl na stejnou kliniku v severozápadní Itálii, zemřela ještě dříve, než jí mohlo být poskytnuto léčení.

„Měl jsem strašné obavy, že se to nepodaří,“ řekl Cirstoveanu. „Ale v Rumunsku by stejně zemřela.“
Cirstoveanu vede vyčerpávající a osamělý boj s korupcí, která je v Rumunsku tak rozšířená, že lékaři žádají úplatek, než zachrání život dítěti. Dokonce je nutné strčit peníze i sestře, aby pacientovi převlékla postel.

Je to jeden z důvodů, proč je dětská úmrtnost v této balkánské zemi dvojnásobná ve srovnání s průměrem v Evropské unii; každé sté dítě se nedožije prvních narozenin.

„Musím říci, že je to v našem systému tak zakořeněné, že je skutečně těžké to vymýtit,“ říká ministr zdravotnictví Ladislau Ritli.

Oficiálně nová Cirstoveanova kardiochirurgická jednotka nefunguje proto, že nebyla obsazena pracovní místa. Skutečným důvodem zřejmě bude to, že Cirstoveanu zakázal personálu brát úplatky. Moderní přístroje leží ladem, protože kvalifikovaní experti se neobtěžují vykonávat svoji profesi, když za to nemohou brát peníze přímo od nemocných.

Pacienti v Rumunsku běžně diskutují o výši úplatků na „burze“. Chirurgové mohou dostat za operaci stovky eur i více, anesteziologům pak z toho připadne třetina. Sestry dostávají od pacientů několik eur pokaždé, když jim podají lék nebo vymění infuzi v kapačce.

Mnoho rozčarovaných lékařů, které odradil zastaralý a zkorumpovaný zdravotnický systém a nízké mzdy, už Rumunsko opustilo. Loni odešlo do západní Evropy 2800 doktorů.

Podle zprávy Světové banky dosáhly úplatky v Rumunsku v roce 2005 za jeden den milion dolarů.

Bezmocní rodiče a jejich děti uvízli v síti všudypřítomné korupce. Pro ty, jejichž děti zemřely hned po narození, se smutek násobí, když nedostanou rodný list nebo ani na okamžik nevidí svoje dítě živé. Angela Vasileová, jejíž dcerka Cristina žila jeden jediný den, viděla svoje dítě, až když zemřelo a leželo na kovovém stole.

Bývalá Miss Rumunska Bianca Bradová hovořila na veřejnosti otevřeně o bolesti, jakou zažívá po ztrátě sotva narozeného dítěte. Situaci označila za „kriminální“ a založila sdružení EMMA, které pomáhá truchlícím rodičům a nabízí pomoc těm, kdo potřebují psychologickou radu.

Objevují se ale náznaky toho, že se lékaři mobilizují a usilují o zlepšení. Dětská kardioložka Anca Mandacheová opustila svoji kariéru ve Francii a nabídla služby v nemocnici Marie Curie, a to za desetinu mzdy, kterou měla ve Francii. Zájem o práci na klinice už projevili i jiní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?