Lékař zkusil nový test a ušetřil 70 tisíc korun

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky tisíc korun mohou pediatři ušetřit na zbytečně aplikovaných antibiotikách. Díky novému přístroji, který potřebu antibiotik rozpozná z kapky krve, se lékaři z Veselí nad Lužnicí podařilo ušetřit 70 tisíc korun...


Dětští lékaři přiznávají, že ordinování antibiotik takzvaně naslepo je nešvar běžně rozšířený v praxi. „Často k tomu pediatry nutí časová tíseň nebo nedostupnost laboratoře,“ podotýká primář dětského oddělení liberecké nemocnice Martin Zítek.

Vhodnost antibiotik může určit přístroj z kapky krve

Rozhodování, zda sáhnout po antibiotiku, či nikoliv, jim může usnadnit přístroj, který se už zkouší v ordinacích.

Jde vlastně o krevní test: Stačí kapka krve a během několika minut je jasné, jestli je nezbytné nasadit antibiotickou léčbu. Všeobecná zdravotní pojišťovna zahájila loni na podzim pilotní projekt, do kterého se zapojilo 133 dětských ordinací.

Do konce prosince, kdy projekt prozatím skončil, se takto vyšetřilo kolem 35 tisíc dětí. VZP zatím výsledky hodnotí. Chce ověřit, jestli používání testů povede k racionálnějšímu předepisování antibiotik a ke snížení nákladů na tyto léky.

Jak řekla ředitelka marketingu a komunikace VZP Kateřina Zamastilová, s velkou pravděpodobností bude projekt pokračovat. Pokud se testy osvědčí, budou na seznamu proplácených výkonů ze zdravotního pojištění.

Díky přístroji aplikoval lékař o 44% méně antibiotik

Pediatr Jiří Marek z Veselí nad Lužnicí, který si přístroj před několika roky koupil, si udělal vlastní devítiměsíční studii: Srovnal období leden až září 2000 a stejný časový úsek o rok později, kdy už přístroj používal.

Zjistil, že předepsal o 44 procent antibiotik méně. Mimo jiné uspořil na lécích 70 tisíc korun. „Pozitivní efekt je jednoznačný,“ zdůrazňuje.

Ředitel odboru zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví Březovský ale tvrdí: „Nemohu říct, že podporuji jen tento způsob vyšetření. Existují další metody, které rovněž rychle určí, o co jde.“

Obvykle se podle něj může počkat na vyšetření z laboratoře, které přesně řekne, jaký typ léku a v jaké dávce je nutné podat.

Hospodářské noviny, 23.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?