Lékaře musí zajistit firma

19. 12. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Závodní lékaři jsou již devět let minulostí, přesto musí zaměstnavatelé svým pracovníkům zajistit preventivní zdravotní péči. Ukládá jim to zákon. Na to, zda tak činí...


Děčín - by měli dohlížet hygienici.

„Zatím kontrolujeme větší zaměstnavatele a musím říci, že určitě polovina z nich preventivní prohlídky svým zaměstnancům zajišťuje. Nemám na mysli jen továrny, ale i úřady,“ řekl včera děčínský hygienik Rudolf Stupák. Pokud by zaměstnavatel svým lidem preventivní prohlídky nezajistil, hrozí mu až dvoumilionová pokuta. Děčínská hygiena zatím k sankcím nepřistoupila.

Prohlídky by měly zajistit i ti, kteří zaměstnávají například jen dva lidi. „K malým zaměstnavatelům jsme zatím benevoletní. Není totiž dost lékařů, kteří by byli schopni ještě ke své ordinaci si přibrat několik podniků a preventivní prohlídky pro ně zajistit,“ vysvětlil Stupák.

I když Česká republika nemá předpis, který by přesně stanovil za jakých podmínek preventivní kontroly provádět, řídí se mezinárodní úmluvou, kterou uzavřela už v roce 1988. „Lékař, který dělá preventivní prohlídky zaměstnanců, by měl znát pracoviště a být ve styku s vedením závodu,“ upozornil Stupák.

Jedním z lékařů, kteří ročně při preventivních prohlídkách vyšetří na šest set zaměstnanců Feroxu a Alussuise v Děčíně, je lékař Jiří Slavík. „Jsem pro zaměstnace obou podniků i obvodním lékařem a samozřejmě se nebráním tomu, aby se u mě zaregistrovali i jiní, zejména rodinní příslušníci zaměstnanců,“ řekl Slavík. Dodal, že dokonale zná pracoviště obou podniků a také spolupracuje s vedením.

Projít preventivní prohlídkou musí každý zaměstnanec většinou jednou za dva roky. „Některé předpisy určují preventivní prohlídky, zejména na rizikových pracovištích jednou do roka. Jsou to například řidiči nad padesát let či pracovníci v riziku ionizujícího záření,“ upřesnil Slavík.

Preventivní prohlídka stojí od dvou set do čtyř set korun a hradí ji zaměstnavatel, pojišťovny platí jen prohlídky zaměstnancům z rizikových pracovišť.

ALICE KLAUBENSCHALKOVÁ, Děčínský deník, 19.12.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?