Lékaře za osudný omyl vyšetřovatel obvinil z ublížení na zdraví

7. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli vyoperování opačné ledviny obvinil v úterý královéhradecký vyšetřovatel tři lékaře z místní fakultní nemocnice z ublížení na zdraví. Včera to řekl ředitel Okresního úřadu vyšetřování Vladimír Dědek s tím, že obviněným lékařům hrozí trest od šesti měsíců do pěti let vězení...


HRADEC KRÁLOVÉ -

Lékaři na urologické klinice vyjmuli z těla pacienta opačnou ledvinu, než měli, při operaci loni v dubnu. Policie lékaře obvinila na základě znaleckých posudků. Trestní stíhání je podle Dědka teprve na počátku.

Pacient nyní dojíždí na odborná sledování do fakultní nemocnice, na dialýzu chodí v místě svého bydliště. Fakt, jestli v těle pacienta zůstala nefunkční ledvina, zástupci nemocnice odmítli bez souhlasu pacienta komentovat.

„Pacient je ve velmi dobrém stavu a čeká na transplantaci,“

řekl včera zástupce přednosty urologické kliniky Ivo Novák. Vedení nemocnice chybu svých lékařů okamžitě uznalo a začalo jednat s právním zástupcem poškozeného pacienta o finančním odškodnění. První chyba podle představitelů nemocnice nastala při ambulantním vyšetření, když lékař do dokumentace omylem zapsal opačnou ledvinu. Při následných vyšetřeních, které operaci předcházely, tento omyl další lékaři neodhalili, a to včetně operatéra.

Podle současné vyhlášky klasifikující míru poškození má pacient nárok jen asi na 30 000 korun. Tato částka by se dala za určitých okolností zdvojnásobit, uvedl Novák. Nemocnice se ale již loni rozhodla s pacientem sama finančně vyrovnat. Navrhla mu, aby podal na nemocnici žalobu. „Žaloba leží asi dva až tři měsíce u soudu, žádné stání se dosud nekonalo,“

řekl včera Heger.

V souvislosti s tímto případem vedení nemocnice odebralo na rok devíti lékařům osobní hodnocení, operatérovi byl na rok zakázán výkon operací, přednosta kliniky musel svou pozici obhajovat v konkursu, ředitel fakultní nemocnice Leoš Heger nabídl ministerstvu zdravotnictví svou rezignaci, to ji však nepřijalo.

zit, Severočeské noviny, 7.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?