Lékaři a farmaceuti: jejich zákon sněmovna schválila

18. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna schválila návrh zákona o lékařských povoláních. Čeští lékaři, lékárníci a zubaři tak budou mít po vstupu ČR do Evropské unie šanci pracovat i v členských zemích...


Sněmovna schválila návrh zákona o lékařských povoláních. Ze 179 přítomných poslanců ve třetím čtení podpořilo 93 zákonodárců, zatímco 67 poslanců hlasovalo proti. Návrh zákona tedy prošel, avšak o jeho osudu nyní ještě bude rozhodovat senát. V něm zřejmě znovu změří svoje síly vládní a opoziční strany.

Co zákon přinese? Podle ministyně Součkové budou mít čeští lékaři, lékárníci a zubaři po vstupu ČR do Evropské unie šanci pracovat i v členských zemích.

ODS návrh nepodpořila

Ve sněmovně totiž před závěrečným hlasováním vystoupil místopředseda zdravotního výboru Milan Cabrnoch s tím, že poslanecký klub ODS se na poslední chvíli rozhodl tuto normu nepodpořit.

Cabrnoch toto rozhodnutí zdůvodnil, že sněmovna schválila některé zásadní změny oproti původnímu stanovisku zdravotního výboru, s nimiž se ODS nemůže ztotožnit.

Konkrétně napadl skutečnost, že vládní strany se v těchto hlasováních rozhodly preferovat záměry ministryně zdravotnictví Marie Součkové a posílily kompetence ministerstva, pokud jde o vliv na specializační vzdělávání a činnost akreditační komise.

V zásadě byl tedy sněmovnou schválen komplexní pozměňovací návrh přijatý předtím zdravotním výborem, ovšem během třetího čtení ve sněmovně se

do této verze zákona „vloudily“ některé další změny.

více vZdraví.Euro.cz č. 17

(boš),www.Zdravi.Euro.cz, 17.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?