Lékaři a lékárníci si ťukají na čelo

5. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejrůznějšími přívlastky komentovali lékaři a lékárníci v Karlových Varech nejnovější a kontroverzní vyhlášku ministerstva zdravotnictví, která komplikuje život pacientům, zdravotníkům a magistrům. Navíc obrací role pacienta a lékaře a nahlodává jejich vzájemnou důvěru.


Karlovy Vary -

Jde o povinnosti lékařů informovat pacienty o výši doplatků za léky, povinnosti nemocných písemně souhlasit s tímto doplatkem a rovněž povinnosti lékaře zakládat kopie receptů do karty pacienta.

Důkazem toho, že vyhláška nekulhá na všechny čtyři, ale na všech sto, je každodenní praxe.

„Přišel za mnou pacient s tím, že je mu to a to. A že na to chce léky bez doplatku. Že nemá dost peněz. A že tedy chce ten a ten lék, že už si to sám zjistil v lékárně. Tak tedy nevím, kdo je v takové chvíli lékař - já, nebo pacient?,“ říká jedna z karlovarských praktických lékařek.

Další názor má i dětská lékařka Zdeňka Růžičková: „Vždy se dá nějak se domluvit například s maminkou, která přijde s tím, že má do výplaty deset korun a nemá na doplatky za léky. Je mnoho a mnoho léčebných postupů a léků, na které nemusí doplácet a dítěti pomohou dobře. Vždy ovšem záleží na vzájemném vztahu a důvěře mezi lékařem a jeho pacienty, na tom, že obě strany vědí, že udělají maximum pro navrácení zdraví nemocného,“ říká lékařka.

Opravdový smysl novýchnařízení ministerstvachápou zřejmě jen jejich autoři.

Potvrdila také, že informovat nemocné o doplatcích není možné, protože v každé lékárně nakupují léky za jinou cenu od různých distributorů a všude mají také jinou přirážku.

Může se tedy snadno stát, že na jeden lék se někde doplácí a na tentýž jinde nepřidáte ani korunu.

S vlnou nevole se setkal také požadavek vyhlášky zakládat kopie receptů do karet pacientů. Lékaři shodně říkají, že by velmi záhy museli začít investovat do rozšíření ordinací -museli by totiž nakupovat nové skříně na zakladače a podobně.

„Dosavadní systém fungoval, nevím, proč by měl být opět měněn. Řeknu vám na rovinu, že jedeme po staru a že recepty, zejména v tom množství, v jakém nám je sem lidé nosí, prostě kontrolujeme jen tak, jako dříve. A máme ověřeno, že kolegové v jiných lékárnách to dělají stejně,“ dozvěděli jsme se od vedoucí v jedné z lékáren v centru města

Karlovarské noviny, SILVIE RISOVÁ

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?