Lékaři a pojišťovny hrozí kolapsem

5. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to každý rok stejné. Pokaždé, když se mají nemocnice a pojišťovny dohodnout, o kolik se zvýší ceny za zdravotní péči, přijdou varování, že se její systém zhroutí pod nedostatkem peněz...


Představitelé Asociace nemocnic teď říkají, že pokud nezískají z pojistného víc, ohrozí to jejich chod. Ze stejného důvodu nechtějí naopak přidat pojišťovny.

Nemocnice chtějí zvýšit platby o 7%, pojišťovny 5%

Zatímco z nemocnic se ozývají požadavky na zvýšení plateb nejméně o sedm procent, zdravotní pojišťovny hodlají přidat maximálně pět procent. Pokud se obě strany nedohodnou do 17. dubna, určí platby za zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.

Svaz zdravotních pojišťoven se obává, že nemocnice se nechtějí dohodnout a spoléhají právě na rozhodnutí státu.


„Poskytovatelé zdravotní péče si myslí, že stát jim dá vždycky víc, než nabízejí pojišťovny,“ řekl ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Požadované zvýšení výdajů v druhém pololetí by podle něj dovedlo pojišťovny do platební neschopnosti. Tím by se ohrozil i provoz nemocnic, které by od pojišťoven dostávaly zpožděné platby.

Nemocnice zase tvrdí, že pokud nedostanou aspoň o sedm procent víc, nebudou moci platit včas za léky a zastaví investice.

Holcát nevylučuje dopad na pacienty

Předseda Asociace nemocnic Martin Holcát nevyloučil, že by nízké platby od pojišťoven mohly postihnout i pacienty. „To zatím bezprostředně nehrozí, ale je otázka, co bude ve druhém pololetí,“ řekl.

Všeobecná zdravotní pojišťovna dokonce požadovala, aby nemocnice nedostaly přidáno nic - aby zůstaly zachovány dnešní platby. „Nemůžeme dát víc než to, co dostaneme,“ uvedl mluvčí VZP Jiří Suttner. Výnos z vybraného pojištění se podle něj nezvýšil kvůli menšímu růstu nominálních mezd tak, jak by bylo třeba.

Česká lékařská komora soudí, že spor mezi pojišťovnami a nemocnicemi nebude mít dramatické následky. „Takto vyhrožují pokaždé a pak přijmou vládní kompromis,“ uvedl mluvčí Pavel Kubíček

VIKTOR MECA, Hospodářské noviny, 5.3.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?