Lékaři a pojišťovny se neshodli na hodnotě bodu pro ambulantní péči

13. 8. 2013 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci ambulantních specialistů, Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) se koncem července sešli k přípravné fázi dohodovacího řízení o hodnotě bodu a výši úhrad pro rok 2014. Ani v jednom segmentu mimoústavní ambulantní péče se nedohodli.


Všechny zúčastněné strany však postrádaly pro výpočet hodnoty bodu zásadní dokument, kterým je Seznam výkonů pro příští rok. „Jako zcela klíčové pro nedohodu po celkem cca 4 hodinách jednání (což jistě není málo) se ale ukázalo, že nikdo z nás nevěděl (a dosud neví), jak bude od začátku roku 2014 vypadat Seznam výkonů. Ten má být přeci poměrně zásadně změněn. Chyběla tedy jedna z důležitých proměnných, o niž je třeba se při jednáních opřít,“ sdělil naší redakci předseda Sdružení ambulantních specialistů (SAS) Zorjan Jojko.

K dohodě nedošlo u žádné odbornosti

Pro zdravotnická zařízení ve smluvních odbornostech 305 – psychiatrie, 306 – dětská psychiatrie, 308 – léčba alkoholismu a jiných toxikomanií a 309 – sexuologie, vykazující výkony odbornosti 910 – psychoterapie, společně s ošetřovacím dnem denního stacionáře, SAS přišlo s návrhem minimálně 1,21 Kč, VZP však pro tyto specializace navrhovala 1,06 Kč, SZP 1,08. Stejnou částku, tj. 1,08 Kč, SZP zvolil také pro poskytovatele odbornosti 901 – klinická psychologie; pro ně SAS požadovalo minimálně 1,23 Kč za bod.

Obdobně se lékaři s pojišťovnami neshodli na hodnotě bodu u odbornosti radiační onkologie (403) pro výkony prováděné na lineárním urychlovači. Zatímco poskytovatelé péče požadovali 0,80 Kč za bod, pojišťovny nabízely pouze 0,68 Kč. Úhrady za hemodialyzační péči pojišťovny projednávaly s Asociací dialyzačních středisek ČR, která navrhovala hodnotu bodu za výkony ve své odbornosti v hodnotě 1,0 Kč, pojišťovny nabídly 0,90 Kč.

Pro ostatní – výše neuvedená – zdravotnická zařízení začali ambulantní lékaři jednání na hodnotě 1,15 Kč za bod, Svaz zdravotních pojišťoven navrhl 1,02 a VZP 1,0 Kč. Ani na jediném bodu jednání nedošlo mezi zástupci ambulantních specialistů a pojišťoven k dohodě.

„Nabídky ze strany zdravotních pojišťoven byly opravdu nepřijatelné. Několik hodin jsme se snažili v rámci maximální možné vstřícnosti zástupce pojišťoven přesvědčit o nezbytnosti zreálnit jejich návrhy, bohužel bez úspěchu. O našich úhradách v roce 2014 tedy bude rozhodovat ministerstvo zdravotnictví,“ komentoval jednání Zorjan Jojko.

Podhodnocená režie a smrtící hodnota bodu

Ke kalkulacím bodu přistupovali zástupci lékařů s vědomím, že od ministerstva zdravotnictví nemají oficiální výsledky modelací dopadů plánovaných změn Seznamu výkonů, pokud tyto byly provedeny.

„Při jednání jsme žádali o takové navýšení hodnoty bodu, které by zabránilo nežádoucím poklesům v úhradách. Zdravotní pojišťovny nám ale očividně nevěřily a z původní nabídky 1,0 Kč ustoupily nejvýše na 1,02 Kč. Pokud bude Seznam výkonů změněn tak, jak je toho času navrženo na příslušném ‚kultivačním portálu‘, byla by taková hodnota bodu pro některé obory – nebojím se říci – smrtící. Při vlastních výpočtech jsme brali v potaz, že nemá být nijak napraveno ohodnocení té nejhůře hrazené (léta kriticky podhodnocené) položky, kterou je režie. Po letošní zkušenosti zejména u interny máme obavy z velmi nežádoucích negativních finančních dopadů zvláště u odborností, kde má dojít k významnému snížení bodového ohodnocení jejich výkonů,“ uvedl předseda SAS.

Telefonní kontakt a limit z obratu

Dalšími diskutovanými tématy byly regulace. Ze strany ambulantních specialistů je v tomto ohledu nepřípustný návrh VZP, aby zmizel limit 15 % obratu zdravotnických zařízení u zdravotních pojišťoven. „V našem obratu i ztrátu 15 procent ‚rozdýcháváme‘ pěkně dlouho, vyšší je mimo realitu,“ podotkl Zorjan Jojko.

Lékaři se zástupci pojišťoven hovořili rovněž o výkonu „telefonický kontakt“. Zdravotní pojišťovny kvůli zneužívání tohoto výkonu v minulosti avizovaly významný únik prostředků ze systémů. Letos však ztrátu vyčíslily na 1 % zneužitých výkonů. Cílenou revizní činností budou zdravotní pojišťovny korigovat úhrady u zdravotnických zařízení, která tento kód užívají nadměrně.

UPŘESNĚNÍ

Dovoluji si upozornit na nepřesnst v článku. Není pravdou, že nedošlo k dohodě pro ambulantní zdravotní péči v žádném oboru. Jestli se nemýlím, došlo k dohodě u praktických lékařů a došlo k parciální dohodě v ambulantní radiodiagnostice - kde jsem účastníkem jednání.

Mgr. Petr Máca - předseda Grémia ambulantní radiologie

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?