Lékaři a sestry: Nedozvěděli jsme se žádné nové informace

19. 5. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykovu nemocnici v Rakovníku si prošel první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr spolu s náměstkyní pro léčebnou péči Markétou Hellerovou. Téměř po dvouhodinovém jednání s managementem nemocnice se dvojice také setkala se zaměstnanci zařízení.


S mírným zpožděním usedla návštěva z ministerstva v místnosti v devátém patře výškové budovy.
Marek Šnajdr v úvodu lékařům a sestrám vysvětlil: „Nepřijeli jsme ani na inspekci, ani na kontrolu. Přijeli jsme se zeptat managementu i vás na vaše zkušenosti s českým zdravotnictvím.“

Při setkání hovořil Šnajdr především o výhledu financování zdravotní péče v roce 2011 a jeho úskalích. Neopomněl představit ani příručku Ministerstva zdravotnictví České republiky - Rádce pacienta.

Náměstek ministryně upozornil také na černou vyhlídku vývoje českého zdravotnictví. „Pokud neuděláme ve zdravotnictví změny a necháme jej běžet tak, jak je, tak budeme mít v roce 2011 finanční problémy.

Zdravotní pojišťovny vybírají stále méně a méně peněz, aby byly schopny ufinancovat dnešní rozsah péče třeba i vám, tak používají finanční rezervy z dřívějších let, a ty v letošním roce dojdou,“ vysvětloval přítomným zdravotníkům Marek Šnajdr s tím, že méně peněz v systému znamená, že pojišťovny budou zdravotnickým zařízením méně platit. Zdravotnická zařízení pak budou moci méně léčit.

„Budou odkládat některé výkony. Nebudou moci vytvářet to nejlepší pracovní prostředí pro své lidi,“ konstatoval Marek Šnajdr. Zdůraznil, že pokud se neprovedou nezbytné změny ve zdravotním pojištění a připojištění, o kterých se deset let pouze diskutuje na akademické půdě, tak nastanou velké problémy. Personál Personál nemocnice neměl překvapivě na návštěvu z ministerstva žádné dotazy.

„Tak to se mi stalo opravdu poprvé,“ okomentoval absenci dotazů s úsměvem ve tváři náměstek Marek Šnajdr. Nejmenovaní lékaři a sestry se po schůzce však shodli, že během debaty nezaznamenali žádnou informaci, která by byla pro ně novinkou.

„Situace ve zdravotnictví je taková, jaká je. K tomu, myslíme, není co dodávat. My to tady v Rakovníku asi jen těžko vyřešíme,“ Minikolona se po kratičkém slavnostním rautu vypravila také na zdejší anesteziologickoresuscitační oddělení (ARO), DIOP (dlouhodobá intenzivní ošetřovatelská péče) a jednotku intenzivní péče chirurgického oddělení. Těmito prostory provedl návštěvu sám primář oddělení Pavel Kozlík.

Vlastní důvod ministerské návštěvy v rakovnické nemocnici T. G. Masaryka mírně nastínil ředitel nemocnice Jaromír Bureš. „S ministerskými náměstky jsme jednali o hospodaření naší nemocnice, a to zejména od doby, kdy ji převzala naše společnost Privamed Healthia. Probrali jsme rovněž v současné době celorepublikově aktuální téma, tedy personální obsazení nemocnice a vzdělávání lékařů,“ prohlásil ředitel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?