Lékaři a učitelé si výrazně polepšili

29. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Platy zdravotníkům a učitelům rostou rychleji než u ostatních profesí. Průměrný výdělek lékařů (včetně příplatků) dosahuje nyní více než 25 tisíc korun, což je téměř dvojnásobek průměrné mzdy u nás. Ovšem střední zdravotní personál vydělává v průměru jen něco přes 10 tisíc Kč. Platy ve zdravotnictví byly letos v 1. čtvrtletí oproti stejnému období loni o téměř 17 % vyšší, zatímco průměrná mzda v ČR vzrostla jen...


Platy ve zdravotnictví a školství rostou podle vládního slibu, ale ne ve všech zařízeních

o 9,5 procenta. Lékaři si polepšili o 15 a sestry o 18 %.

„Výraznější růst platů se projevil i v administrativě a u dělníků. Ředitelé nemocnic zvýšili tarify o šest procent a nic nekrátili. Naopak přidávali na osobní ohodnocení a odměny. Uvědomují si, že kvalitní lidi nemohou ztratit,“ řekl předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Připomněl však, že některé nemocnice se po 13. platech v polovině roku dostanou do minusu. „Potom budou jednat se zřizovateli. Problém je, že okresy už nemají peníze,“ uvedl Schlanger. Podle něho však mají obce při růstu ekonomiky větší příjmy. Odbory proto chtějí, aby se zvýšily úhrady za péči. „Vzrostl výběr pojistného, zejména u zaměstnaneckých pojišťoven. Některým až o 18 procent. Proto chceme, aby se adekvátně zvýšily platby na nemocné,“ dodal.

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček už naznačil, že požadavky nemocnic a odborů je zneklidňují. „Počítalo se s tím, že výběr pojistného bude o něco vyšší. Ale úhrady nemocnicím rostou o více než šest procent, tedy rychleji, než stanovilo ministerstvo. Předseda lékařských odborů Kubek už řekl, že pro příští rok budou žádat růst platů o 15 procent. V takovém případě by se ale příjmy nemocnic musely zvýšit o 10 procent. To je nereálné,“ řekl.

Relativní spokojenost s vývojem platů pedagogů vyjadřují školské odbory. „Vláda v zásadě splnila slib, že se platy zvýší o 1500 korun,“ uvedl předseda školských odborů Jaroslav Rössler. Podle něho došlo při rozdělování prostředků k chybám. „Něco je vina ministerstva, něco školských referátů okresních úřadů,“ řekl. Ředitel ekonomické sekce ministerstva školství Zdeněk Bernard uvedl, že platy učitelů za 1. čtvrtletí stouply v průměru o 1308 Kč, nepedagogickým pracovníkům o 335 Kč. „Řada okresů ale těchto výsledků kvůli přezaměstnanosti či nerovnoměrnému rozdělení zdrojů mezi školy nedosáhla,“ poznamenal. Na zvýšení platů ve školství je letos v rozpočtu 3,5 miliardy, učitelský plat se má zvýšit průměrně o 1600 korun. „Je víc než jisté, že tento roční cíl bude splněn,“ řekl Bernard.

Hospodářské noviny, 29.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?