Lékaři alternativní medicíny se chtějí obrátit na Teličku

24. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři, kteří aplikují alternativní medicínu, chtějí zlepšit své postavení a chystají se obrátit i na evropského komisaře pro zdraví Pavla Teličku. Metody alternativní medicíny totiž v České republice neupravuje žádný právní předpis, ačkoliv jsou v Evropské unii běžné...


PRAHA - a mnohdy jsou dokonce hrazeny ze zdravotního pojištění.

Podle Společnosti nekonvenční medicíny má nemocný právo na léčbu vysoce erudovanými odborníky, avšak nyní chybějí pravidla a oficiální vzdělávací systém pro metody jako je akupunktura, homeopatie, elektroakupunktura či homotoxikologie.

Chybí tak legislativní rámec. „Český parlament by měl tuto situaci napravit do konce října roku 2005,“ řekla prezidentka společnosti Věra Dolejšová.

Podle ní je nutné, aby alternativní lékaři byli oficiálně uznáni a nebyli zatlačováni do ústraní.

Dolejšová se spolu s dalšími odborníky zúčastnila pražského setkání Evropské rady pro pluralitu v medicíně (European council of doctors for plurality in medicine Brusels).

DÁLE ČTĚTE:
Británie: přísnější pravidla pro alternativní medicínu
Za alternativní medicínu utrácejí Britové velké peníze

„Chceme podpořit pluralitu v medicíně. Jde o svobodu volby metody medicíny a lékaře,“ řekl prezident rady Robert Kempenich.

České sdružení lékařů využívajících metod nekonveční medicíny vzniklo v roce 2001 a sdružuje 6500 lékařů. Jeho cílem je vytvoření právního zázemí a vyjasnění situace týkající se této problematiky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?