Lékaři bez hranic plánují návrat do Somálska po třech letech

30. 1. 2017 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes oznámila, že se po více než třech letech chce vrátit do Somálska.


Lékaři byli nuceni násilím zmítanou zemi opustit v roce 2013 po více než 22 letech. K návratu budou MSF přistupovat obezřetně, píše agentura AP. Organizace v roce 2013 zdůvodnila ukončení své mise nárůstem násilí v regionu. Ozbrojené milice a civilní vůdci země podle MSF přivírali oči nad vraždami, únosy a jinými formami násilí páchanými na humanitárních pracovnících.

O návratu začalo vedení organizace uvažovat již v loňském roce. Představitelé MSF se v květnu 2016 v Somálsku setkali s premiérem a řadou veřejných činitelů.

V Somálsku, které se dlouhá léta potýká se suchy, násilím a nedostatky ve zdravotnictví, je podle odhadů AP až 1,1 milionu vysídlených osob. V posledních měsících se země musela rovněž vyrovnat s návratem několika tisíců Somálců, kteří přišli z uprchlického tábora Dadaab. Tento tábor v Keni, který je největším zařízením svého druhu ve světe, bude v květnu uzavřen.

Podle mezinárodní neziskové organizace Safety Organization je Somálsko jednou z nejnebezpečnějších zemí ve světě pro humanitární pracovníky. Současná vláda, která je podle AP prvním funkčním centrálním kabinetem od svržení diktátora Mohammeda Siada Barreho v roce 1991, usiluje o rozvoj země. V Somálsku ale nadále panuje chaos a úřady nejsou schopny zabránit pokračujícím útokům islamistické teroristické organizace Šabáb. Ve středu si útok členů této skupiny na hotel v metropoli Mogadišu vyžádal 28 obětí na životech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?