Lékaři bez hranic vyhlásili sbírku na pomoc obětem cyklónu Idai

29. 3. 2019 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes v České republice vyhlásila krizovou sbírku na pomoc lidem postiženým cyklónem Idai. První zdravotnické týmy už na místě zasahují. Mezinárodní zdravotnická organizace o tom informovala v tiskové zprávě. Cyklón Idai a následné záplavy za sebou v jihovýchodní Africe zanechaly poničená města a vesnice. V Mosambiku si jeho řádění vyžádalo asi 468 životů a více než milion lidí se z něj vzpamatovává; v zemi byl tento týden navíc potvrzen výskyt cholery. Postiženy jsou ale také sousední Zimbabwe a Malawi, tam zemřelo dalších 300 lidí.


"Věřím, že si lidé v Čechách, na Moravě i ve Slezsku pamatují, jaké škody dokáží rozsáhlé záplavy napáchat. A v případě jihovýchodu Afriky postihly záplavy státy, které mají výrazně horší dopravní infrastrukturu nebo dostupnost zdravotnické péče, než tomu bylo v Česku. Je nutné reagovat okamžitě, proto jsme už na místě a zároveň vyhlašujeme krizovou sbírku," řekl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Číslo účtu sbírky je: 222 666/2700.

Jedním z nejvíce postižených míst je podle MSF město Beira v Mosambiku. Většina budov tam byla poškozena nebo zničena. Mnoho rodin zůstalo bez střechy nad hlavou a velká část komunity nemá přístup k pitné vodě nebo elektřině. Poničena byla i zdravotnická střediska v oblasti.

"Cyklón za sebou zanechal pás devastace. Tisíce domů jsou zničeny, lidé jsou kvůli tomu zranitelní a vystaveni přírodním živlům. Zásobovací cesty byly přerušeny, výsledkem je nedostatek jídla, čisté vody a zdravotní péče, " uvedl krizový koordinátor MSF Gert Verdonck k situaci v Beiře. V nadcházejících dnech a týdnech očekává nárůst počtu chorob přenášených vodou, kožních infekcí, nemocí dýchacího ústrojí a malárie.

"Naše týmy, které jsou již na místě a organizují první pomoc, hovoří o tom, že se musíme připravit na skutečně mimořádně velký zásah," uvedl Gruber a doplnil, že prioritou je v tuto chvíli zajistit lidem přístup k pitné vodě. Právě znečištěnou vodou se totiž šíří nemoci, jako je cholera nebo břišní tyfus.

Lékaři bez hranic podporují ve třech zdravotnických střediscích v Beiře ministerstvo zdravotnictví v péči o pacienty, kteří mají podezření na choleru, denně podle Verdoncka ošetří více než dvě stě pacientů. V Zimbabwe poskytují MSF zdravotní péči a dodávky zdravotnického materiálu ve stabilizačním centru na okraji města Chimanimani. V Malawi tým MSF podporuje ministerstvo zdravotnictví v Makhanze dodávkami zdravotnického a sanitačního materiálu a nepotravinovou pomocí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?