Lékaři budou jen pacholci?

1. 9. 2009 10:47
přidejte názor
Autor: Redakce
„Ve světle toho, co mne napadlo při sledování Otázek Václava Moravce v nedělní poledne dne 23. srpna 2009, jsou zcela směšné přes rok trvající hádky o to, zda máme dát za ošetření lékaři na pivo či nikoliv. Přestože jde o zcela okrajový problém, přestože na něm vytřískala ČSSD své politické body, jde nejspíše jen o krycí manévry toho, co nás čeká,“ říká ve svém komentáře MUDr. Bohumír Šimek z Křemže...


Ve světle toho, co mne napadlo při sledování Otázek Václava Moravce v nedělní poledne dne 23. srpna 2009, jsou zcela směšné přes rok trvající hádky o to, zda máme dát za ošetření lékaři na pivo či nikoliv. Přestože jde o zcela okrajový problém, přestože na něm vytřískala ČSSD své politické body, jde nejspíše jen o krycí manévry toho, co nás čeká.

Sledoval jsem problémy zemědělců, kteří jsou státem donuceni prodávat své produkty hluboko pod cenou. To znamená tvrdou pauperizaci našich zemědělců, kteří jsou donuceni být našim občanům ekonomickým polštářem polistopadové éry. Stejně jako lékaři a zdravotníci vůbec.

Jen na okraj. Podle mého bratrance Jana Šimka mohla být tím polštářem v zemědělství prvovýroba, která by patřila zemědělcům tak, jako tomu bylo za první republiky. Mému bratranci, před listopadem pronásledovanému komunisty, za prosazování této nutnosti po listopadu nadával soudruh Vladimír Tlustý do bolševiků. Členům ODS tenkrát nešlo o fungování systému, ale o klausovskou privatizaci prvovýroby. To jen na okraj, abychom si uvědomili prvopříčinu současných problémů našich zemědělců.

Bylo zajímavé pozorovat, jak se prezident agrární komory Jan Veleba bojí mluvit o tom, co ví. Nakonec z něj Václav Moravec vyždímal, že má strach, že se české zemědělství chystá na slovenskou cestu, a vysvětlil, že díky pauperizaci zemědělců byla vykoupena zemědělská půda do ciziny dánským podnikatelům, kteří tuto půdu vlastní a slovenští zemědělci se tak stávají jen prostými pacholky na své půdě. Nejspíše za tučné provize slovenským politikům.

V ten moment jsem si uvědomil, že takovouto systematickou pauperizaci prožívají i lékaři a celé naše zdravotnictví po listopadu. To, že lékaři svým pacientům dotují zdravotní péči, vede k destrukci základního prvku úzdravy, kterým je důvěrný vztah mezi lékařem a jeho pacientem. Nikoho to nezajímá. Snad pro mlhu vidin osobních profitů našich politiků.

A propojil jsem si to s obavou mnohých, že pseudoreforma Tomáše Julínka měla vést k rozpartyčení našich zdravotních daní nadnárodními společnostmi a podnikateli z ciziny. I já jsem to tak nějak vnímal, že lékaři budou jen nesvobodnými vazaly v systému zdravotnictví. A tak jsem si položil otázku, zda podle našich politiků se nemají stát naši lékaři jen obyčejnými pacholky na poli medicíny.

MUDr. Bohumír Šimek, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?