Lékaři by měli mít příští rok na péči stejně peněz jako letos

11. 11. 2011 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice, praktičtí lékaři, specialisté i lázně a ozdravovny by měli v příštím roce dostat od zdravotních pojišťoven zhruba stejně peněz jako letos. Počítá s tím návrh úhradové vyhlášky, kterou dnes představil ministr Leoš Heger (TOP 09). Podle něj předpis zohledňuje i plánovaný růst platů v nemocnicích, a to o 6,25 procenta od ledna. Odbory přitom žádají přidání o původně dohodnutých deset procent.


„Zatím je opravdu nedostanou. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet v půlroce,“ řekl dnes Heger. Od pololetí by zdravotníkům chtěl přidat dalších 3,75 procenta. Nárůst o deset procent, na němž se ministr s odbory v únoru dohodl pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, není kvůli vývoji v ekonomice prý možný. Heger připomněl, že hospodářství pro příští rok s růstem příliš nepočítá. Někteří experti mluví dokonce o poklesu.

Podle ministrova náměstka Petra Noska by „více méně stejně“ měli dostat příští rok od pojišťoven praktičtí lékaři. Stejný objem peněz by měli mít i specialisté, gynekologové, zubaři, lázně a ozdravovny či domácí zdravotní péče. Mírný pokles prostředků může nastat u laboratoří a diagnostických pracovišť.

V nemocnicích a lůžkových zařízeních by se mělo financování změnit. Velká, střední i malá zařízení budou nově dostávat za stejné výkony také stejně peněz. Navíc finance podle ministra potečou podle počtu pacientů. „Tam, kam pacienti nepřijdou, těžko může zařízení očekávat, že bude dostávat peníze jen za svou existenci,“ uvedl náměstek. Podle něj tento způsob financování „v sobě skrývá potenciál“ pro růst mezd.

Ministerstvo dá nyní vyhlášku k připomínkám. Očekává, že se na její případné úpravě budou podílet i samotní zdravotníci. Nosek doufá, že nepřijdou jen se stížnostmi typu: „všichni máme málo a chceme přidat“, ale představí i návrhy, kde by bylo možné další peníze vzít. „V každém segmentu určitě existuje část péče, která není poskytována efektivně, která je poskytována zbytně,“ dodal Nosek.

Připravovaná vyhláška vychází z toho, že zdravotní pojišťovny by mohly vybrat v příštím roce více na pojistném. Podle propočtů by to mohly být dvě miliardy až tři miliardy navíc. Záležet bude ale na zaměstnanosti a vývoji v ekonomice. Zdravotnictví spotřebuje za rok kolem 290 miliard korun.

PREZENTACE NÁMĚSTKA MINISTRA PETRA NOSKA

ZÁZNAM Z TISKOVÉ KONFERENCE MINISTRA ZDRAVOTNICTVÍ LEOŠE HEGERA O ÚHRADOVÉ VYHLÁŠCE PRO ROK 2012

(záznam z TK začíná v čase 5:30)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?