Lékaři by mohli mít šanci po vstupu země do EU pracovat v Sasku

20. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čeští lékaři by mohli mít šanci se po vstupu do EU uplatit v německé spolkové zemi Sasko, kde je místy doktorů nedostatek. Také saská lékařská komora se již vyslovila pro získání lékařů v Česku a Polsku...


PRAHA - Čeští lékaři by mohli mít šanci se po vstupu do Evropské unie uplatit v německé spolkové zemi Sasko, která sousedí se severozápadními Čechami. V některých, hlavně zemědělských částech této spolkové země je doktorů nedostatek, řekl včera náměstek českého ministra zahraničí Jan Kohout. Uvedl to po jednání se saským ministrem pro evropské záležitosti Stanislawem Tillichem.

O této možnosti hovořila již loni saská ministryně sociálních věcí, podle níž by lékaři z nových členských zemí mohli nahradit odborníky, kteří z východní části Německa odcházejí za lepším živobytím do západní části země.

Také saská lékařská komora se již vyslovila pro získání lékařů v Česku a Polsku. Vidí v tom možnost, jak rychle pomoci přetíženým německým lékařům v této spolkové zemi. Například v Krušných horách praktičtí lékaři na svých ordinacích vyvěšovali cedule, že žádné další pacienty do péče nepřijímají. Kritická byla situace i v řadě východoněmeckých nemocnicích.

Možný odliv českých lékařů se ale asi nebude zamlouvat českým nemocnicím. Česká lékařská komora v lednu uvedla, že práci nemocnic ohrožuje nedostatek kvalifikovaných lékařů. Chod řady z nich je možný jen díky masivnímu přílivu lékařů ze Slovenska, uvedla komora. Přesto je podle statistik ČR s počtem 373 lékařů na 100.000 obyvatel na jednom z předních míst v Evropě.

Průměrný hrubý měsíční příjem českého lékaře v nemocnici loni převyšoval 33.000 korun, což byl více než dvojnásobek průměrné mzdy v ČR. Toho však bylo dosaženo díky velkému množství přesčasové práce. V Německu by si mohli vydělat více, neboť jen průměrná čistá měsíční mzda nyní v této zemi činí kolem 1400 eur (asi 43.000 korun). Příjem doktorů je však vyšší než průměr.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?