Lékaři chtějí plat 70 800 korun

13. 5. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jsme dlouhodobě podhodnoceni," shodují se jednoznačně lékaři v českých nemocnicích. Už se ale neshodnou na tom, zda jediná cesta, jak tuto situaci vyřešit, jsou hromadné výpovědi na konci tohoto roku, kterými nyní pohrozil Lékařský odborový klub.


„S nátlakovou akcí a vyhrožováním hromadnými výpověďmi nesouhlasím, nicméně je pravda, že platová situace hlavně začínajících lékařů je špatná,“ řekla včera deníku Metro Jana Nováková z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Veřejnost má podle ní často pocit, že lékaři vydělávají nehorázné peníze. „Ale když dosáhnou na průměrný plat, tak jedině v případě, že jsou v něm započteny všechny přesčasy,“ dodala.

Odborový klub pro začínající lékaře požaduje jedenapůlnásobek průměrné měsíční mzdy, tedy přibližně 35 tisíc korun. Plně kvalifikovaný lékař by pak měl dostávat měsíční plat ve výši přibližně 70 800 korun.

„Určité zvýšení platu bych určitě přivítal, nemělo by být ale plošné. Dobrý lékař by měl dostat víc a ten špatný třeba nic, jako je to v jiných oborech,“ myslí si Karel Navrátil z Fakultní nemocnice Brno. „Hromadným odchodem z nemocnic bych ale nevyhrožoval.“

Řada lékařů je však přesvědčena, že jinak než nátlakem se ke zvýšení platů nepropracují. A podle šéfa jejich odborového klubu Martina Engela ze svých požadavků neustoupí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?