Lékaři chtějí rozšířit příručku, jak rozpoznat stopy po mučení

19. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci lékařů z celého světa chtějí vytvořit praktický manuál, který by měl pomoci identifikovat stopy po mučení. Obecně platná příručka má sloužit jak lékařům tak právníkům. Zástupci se k jednání sejdou tento týden v Ženevě...


Na projektu spolupracuje Světová lékařská asociace (World Medical Association) s Mezinárodní rehabilitační radou pro oběti násilí (IRCT).

„Mučení je velkým problémem řady zemí. Zdravotníci jsou povinni využít svého postavení a jednat ve prospěch obětí po celém světě,“ řekl generální tajemník WMT, Delon Human. „Chceme, aby se tento obecně použitelný manuál rozšířil mezi odbornou veřejnost po celém světě.“

Pilotní projekt

Modul má být nyní aplikován v pěti pilotních zemích – v Gruzii, Mexiku, Maroku, na Srí Lance a v Ugandě. Každá země má vyvinout výukový program pro 250 pracovníků ve zdravotnictví a 125 právníků.

Už loni přitom Evropská rada schválila takzvaný Istanbulský protokol, který ustanovil několik mezinárodních směrnic, jak monitorovat násilí a jeho důsledky. V roce 1999 se tento protokol stal oficiálním dokumentem Spojených národů.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

The World Medical Association

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 19.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?