Lékaři: Delší ordinační doba je nesmysl, obrátí se proti nemocným

21. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Za naprostý nesmysl označila většina oslovených lékařů a stomatologů vyhlášku ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD), která jim nařizuje ordinovat sedm hodin denně. Dosud bylo minimum čtyři hodiny. Ministr podle nich nerozlišuje dobu pracovní a ordinační...


Administrativu, kterou lékaři dosud vyřizovali po uzavření ordinací, tak nyní podle svých slov budou muset vykonávat při ordinování. Výsledkem toho bude delší čekání pacientů, shodují se zdravotníci.

Ministr vyhlášku zdůvodnil tím, že mnoho praktiků skutečně ordinovalo jen čtyři hodiny denně, což považuje za neomluvitelné. Vede to podle něj k tomu, že lidé pak chodí buď za specialisty, nebo rovnou do nemocnic, které jsou pak přetíženy banalitami.

„Denně ordinuji pět hodin, jezdím na návštěvy k nemohoucím lidem a vyřizuji administrativu, teď to všechno budu muset zvládnout v ordinačních hodinách a pacienti budou muset čekat,“ sdělila ČTK rozladěná předsedkyně ústeckého sdružení praktických lékařů Pavla Píchová.

Podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů Jana Jelínka lékaři zvažují, že se kvůli vyhlášce obrátí na soud, možná přímo na Ústavní soud. Rathův krok vnímá jako odplatu za kritiku na ministrovu adresu.

Jindřichohradecký lékař Lubor Kinšt upozornil, že dosud měli lékaři pracovní dobu 40 hodin týdně, z toho 25 hodin tvořila ordinační doba. „Mohu s určitou dávkou ironie říci, že my dosud pracujeme déle, než pan ministr nařídil,“ uvedl.

„Lékaři ordinují minimálně pět hodin denně, jejich pracovní doba je však mnohem delší, musí zvládnout návštěvní službu, administrativu, účetnictví a zajistit provoz ordinace,“ dodal předseda Sdružení praktických lékařů ve Zlínském kraji Lubomír Nečas.

Praktický lékař Igor Mazoch z Olomouce dokonce zvažuje žalobu na Ratha. Cítí se být poškozený jeho tvrzením, že praktičtí lékaři pracují čtyři hodiny denně. „Není to zdaleka pravda. Pracuji v průměru více než osm hodin denně,“ uvedl Mazoch.

Podle Ratha bude na pojišťovnách, zda do ordinačních hodin započítají i návštěvy u pacientů. On by je tam ale zahrnul jen ve velmi omezené míře. Podle ministra se ukázalo, že lékaři chodí domů k pacientům čím dál méně.

Vyhláška ministerstva zdravotnictví už vyšla ve Sbírce zákonů a nabyla účinnosti 16. června. Počítá s tím, že sedm hodin denně budou muset ordinovat i specialisté a zubaři, i pro ně je to zvýšení. „Slibujeme si od toho (vyhlášky) větší dostupnost zubní péče, a to hlavně v akutních případech,“ řekl Rath.

Někteří zubaři však upozorňují, že stejně kvůli limitům výkonu nařízeným pojišťovnami více pacientů ošetřit nemohou. Vyhláška podle nich postrádá smysl. „Prodloužení ordinačních hodin tak vůbec nic neřeší. Víc pacientů prostě ošetřit nemohu. Ale snad bych si mohla ve zbylém času do uplynutí ordinačních hodin umýt auto,“ uvedla zubní lékařka Květoslava Kadlecová z Litvínova na Mostecku.

ČTK

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Bohumír Šimek

Kolegové! Co chcete od člověka, který se měl opakovaně přiznal k nenávisti

k praktikům? Co chcete od člověka, který štve pacienty proti vám?

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?