Lékaři dostali na Slovensku nepodmíněné tresty

21. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Okresní soud ve slovenské Skalici včera odsoudil dvojici českých patologů k nepodmíněným trestům kvůli nezákonnému odebírání lidských orgánů a tkání. Patologové prohlásili, že neporušili slovenské zákony a tkáně používali pouze k vědeckým a diagnostickým účelům...


Okresní soud ve slovenské Skalici včera odsoudil dvojici českých patologů k nepodmíněným trestům kvůli nezákonnému odebírání lidských orgánů a tkání. Richardu Zemánkovi z Kostelce u Hodonína soud udělil osmiměsíční vězení a Josefu Karáskovi z Uherského Hradiště šestiměsíční vězení v první nápravné skupině.

Oba nesmějí pět let vykonávat zdravotnickou činnost na Slovensku.

Advokáti lékařů ani žalobce se na místě neodvolali a požádali o doručení rozsudku.

Po skončení líčení justiční stráž odvezla patology zpátky do vazební věznice v Leopoldově. Čeští lékaři se mohou během následujících osmi dnů proti rozsudku odvolat.

„Skutková podstata obžaloby i její právní kvalifikace byly prokázány,“ řekla soudkyně Helena Silavecká při zdůvodnění rozsudku.

Soud přihlédl k tomu, že lékaři odebírali tkáně bez potřebného povolení Ministerstva zdravotnictví. Soudkyně se odvolala také na porušení etických principů v lékařství.

Lékaři během výpovědí prohlásili, že si nejsou vědomi porušení slovenských zákonů a že tkáně používali pouze k vědeckým a diagnostickým účelům.

Prokurátor totiž s odkazem na znalecký posudek slovenského lékaře vyslovil podezření, že odebrané tkáně mohli čeští patologové použít pro transplantaci.

Advokáti lékařů zdůrazňovali, že jejich klienti se dosud nedostali do konfliktu se zákonem.

„Jsem přesvědčen, že jsem postupoval v souladu se zákony,“ řekl Zemánek, kterého zadrželi slovenští celníci, když převážel v autě přenosné chladící boxy s 16 plastovými nádobami, v nichž byly blány osrdečníku, kostní štěpy a krev.

Tvrdil, že tkáně vezl poprvé do svojí soukromé ordinace v Hodoníně na testy, aby mohl v budoucnu založit ve skalické nemocnici moderní tkáňovou banku, kterých má Slovensko nedostatek.

Zemánek se skalickou patologií dlouhá léta spolupracoval a letos na jaře jí zprostředkoval Karáska na dočasnou výpomoc do funkce zástupce primáře. Poté, co Karásek nastoupil do Skalice, požádal jej Zemánek o několik tkání, které se později neúspěšně pokusil převézt do Česka.

Hospodářské noviny, 21.10.2003

foto: ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?