Lékaři dostali přidáno: Děkujeme, zůstaneme

27. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z Přerova a Hranic zatím z nemocnic neodcházejí. Ti přerovští navíc dostali vyšší platy.


Přerov, Hranice l Lékaři z přerovské nemocnice si pomohli. I když výzvu „Děkujeme, odcházíme“ nepodpořili výpovědí, podařilo se jim docílit zvýšení platů. Stačilo jen naznačit majiteli nemocnice, že by i oni mohli hromadně odejít. Odborářům se pak bez problémů povedlo vyjednat osmiprocentní nárůst mezd.

Chirurg Jiří Hadwiger, který přerovské odbory zastupuje, to považuje za džentlmenskou dohodu. „S nabídkou na osmiprocentní navýšení nakonec přišli zástupci společnosti Agel, která nemocnici provozuje. Zareagovali na celonárodní výzvu a koncem roku jsme se dohodli. Lékaři už podepsali nové platové výměry. Většina z nich je s výsledkem spokojená, i když se najdou i ti, kterým se to zdá málo,“ konstatuje Hadwiger.

Pořád rozladěni

Přestože osmdesátka přerovských odborníků dostane přidáno, české zdravotnictví nadále kritizují. „Není to jen o platech. Jsme rozladěni špatným systémem vzdělávání mladých lékařů, máme i další výhrady. S výzvou k řešení situace všichni samozřejmě souhlasíme,“ zdůrazňuje Hadwiger.
Nespokojenost je i v Hranicích.

„Transformace nemocnic za dvacet let nepokročila. Není dořešený systém vzdělávání ani pracovních podmínek nemocničních lékařů,“ říká ředitel Hranické nemocnice Eduard Sohlich. Podle něj má menší nemocnice výhodu takřka rodinného prostředí a větší loajality zaměstnanců.

Tím si ředitel vysvětluje, proč mu lékaři nepřinesli výpovědi, i když na rozdíl od přerovských kolegů přidáno nedostanou. „Nechci jít proti vedení nemocnice, ale chci, aby se situace ve zdravotnictví na úrovni státu řešila,“ upozornil lékař Aleš Kuča.

Ředitel Sohlich je sice rád, že lékaři svou nemocnici neopouštějí s vidinou vyšších výdělků v zahraničí, ale s jejich ohodnocením spokojený není. V Hranické nemocnici je plat lékařů i sester na průměru republiky. Nemocnice si hlídají, aby z celostátního průměru nevybočily a lékaři jim neodcházeli.

„Průměrný plat lékaře je padesát tisíc korun, z toho třetina je za přesčasy. Zhruba třicet tisíc korun hrubé mzdy je za základní pracovní dobu. To je u vysoce specializovaných pracovníků s povinností celoživotního vzdělávání nedůstojné,“ upozorňuje ředitel. Nesouhlasí i s tím, že by se měly rušit malé nemocnice.

„Například v Rakousku jsou menší nemocnice rozšířené. Jsou dokonce levnější, protože mají nižší režijní náklady,“ upozorňuje Sohlich. Výhodou menších nemocnic je podle něj i to, že jsou lékaři lépe motivovaní a jednodušeji se dostanou ke vzdělání a k praktické medicíně.

Podle ředitele není možné mluvit ani o tom, že je v republice nadbytek lékařů. „V Česku je 350 lékařů na sto tisíc obyvatel. Například v Německu mají 360 lékařů na sto tisíc obyvatel a v Rakousku 410,“ dodává. Hranická nemocnice je akciovou společností, kde deset procent vlastní město Lipník, dvacet Hranice a zbytek zaměstnanci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?