Lékaři evidovali letos do konce dubna 48 nových pacientů s HIV

31. 5. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v Česku zaznamenali za letošní první čtyři měsíce 48 nových pacientů s virem HIV. V dubnu registrovali 13 nakažených, dva nemocné s AIDS a jeden člověk na chorobu zemřel.


ČTK o tom informoval tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý. Údaje podle něj pocházejí z národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu.

Loni za první čtyři měsíce doktoři evidovali o 11 nakažených víc, tedy 59. Za loňský rok pak na AIDS zemřelo 13 lidí. Letos v prvních čtyřech měsících to byli dva.

Od roku 1986 do konce letošního dubna odborníci v ČR odhalili či potvrdili vir HIV u celkem 1570 lidí - u 1272 mužů a 298 žen. Z nich 325 osob už nemocí AIDS onemocnělo a 171 na ni zemřelo.

Nejčastěji se lidé nakazili při nechráněném sexu. Celkem to bylo 1373 osob, tedy téměř 87 procent. Dvě třetiny z nich tvořili homosexuálové či bisexuálové. Stovka lidí se infikovala při užívání drog z použitých jehel a stříkaček. Ve čtyřech případech se vir HIV přenesl z matky na dítě. U čtrnácti lidí za nákazu mohla krevní transfuze. Takový případ se ale od počátku testování v Česku už neobjevil.

I když proti stejnému období loni je nakažených o něco méně, nebezpečí podle odborníků nepominulo. Česko sice patří ve srovnání s vyspělými zeměmi ke státům s malým výskytem nemoci, podle neziskových organizací a expertů je ale stále nutné na riziko AIDS upozorňovat.

Zástupci sdružení i lékaři míní, že strach z choroby v posledních letech opadl, a to i díky vývoji nových léků. Lidé se přestávají chránit. Nemocných však přibývá velkou rychlostí, a to zvlášť ve východní Evropě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?