Lékaři FN Plzeň testují nový lék proti rakovině plic

15. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve FN Plzeň lékaři testují nový lék proti rakovině plic. Oproti jiným metodám léčby nádorových onemocnění má minimální vedlejší účinky. Zatím ho dostává 140 pacientů. Lék sice rakovinu plic úplně nevyléčí, ale výsledky potvrdily, že u závažných případů prodlužuje nemocným lidem život...


Rakovina plic je jedním z nejčastějších onemocnění, na které v ČR umírá každým rokem 22 tisíc lidí. Nejrizikovější skupinu pacientů tvoří kuřáci. Fakultní nemocnice v Plzni nyní testuje lék vyvinutý americkými vědci. Účinky nového léku nemocné lidi nevyléčí, ale klinické testy potvrdily, že může výrazně zmírnit následky jejich onemocnění.

Miloš Pešek, přednosta Plicní kliniky FN Plzeň:

U 40 % jsme viděli buď zástavu růstu nádoru, u menšího procenta ústup toho nádorového onemocnění.

Lék se podává hlavně pacientům, u kterých se vyčerpaly všechny stávající metody léčení jako chemoterapie a ozařování. Právě tyto způsoby léčby zanechávají na pacientech výrazné vedlejší účinky. Praxe lékařů potvrdila, že nový lék taková rizika nemá.

Renata Koukolíková, psychoterapeutka Plicní kliniky, FN Plzeň:

U těch lidí, kteří se léčí Iresou, tak tyto účinky odpadají, ty vedlejší příznaky.

Velkou předností je podle lékařů účinnost působit přímo na buňky plicního nádoru, kterým brání v jejich růstu. Právě tato schopnost podávaného léčiva snižuje u pacientů jejich bolesti v průběhu onemocnění.

Hasan Amir, onkolog, FN Plzeň:

Ten lék, který používáme, dává pacientům velkou naději a velmi dobře ho snáší.

Před třemi lety zjistili lékaři panu Tollingerovi zhoubný nádor plic, který se nedal chirurgicky odstranit. Lékaři zahájili léčbu novým lékem a podařilo se jim růst nádoru zastavit.

Václav Tollinger, pacient Plicní kliniky, FN Plzeň:

Ty tablety beru každý den, o hodně se to zlepšilo, došlo to tak daleko, že řekli, že bych měl přestat.

Alžběta Tollingerová, manželka V. Tollingera:

Určitě jsem šťastná, že se vyléčil, že mu nasadili tyto léky, že má šanci žít dál.

Podle lékařů je lék oproti jiným způsobům léčby použitelný i v nejtěžších případech onemocnění.

Miloš Pešek, přednosta Plicní kliniky FN Plzeň:

Tento lék určitě přinese významnému procentu pacientů zmírnění obtíží a zlepšení kvality života.

Pozitivní výsledky v léčbě nádorových onemocnění plic potvrzují i lékaři Masarykovy onkologické kliniky v Brně, kteří lék s pracovním názvem Iresa také podávají svým pacientům. Podle nich nedojde k jejich úplnému vyléčení, ale nová metoda léčby jim může prodloužit život.

Rostislav Vyzula, Masarykův onkologický ústav Brno:

Vzhledem k tomu, že ještě není stanovena přesná kombinace s jinou léčbou, tak nedochází ke zlepšení přežití těchto pacientů.

V současné době je lék ve fázi testování, do dvou let proběhne jeho registrace, teprve poté jej nemocnice budou moci využít při léčbě nádorových onemocnění plic.

Televize ČT1, 13.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?