Lékaři FNUSA zavedli jako první v ČR aktivní středoušní implantát

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

První operační zákrok nového typu, zavedení aktivního středoušního implantátu, provedli počátkem října lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku LF MU a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.




Oproti běžnému sluchadlu, které umí pouze zesílit zvuky vstupující do zvukovodu, aktivní středoušní implantát převádí okolní zvukové signály na mechanické vibrace. Touto mechanickou energií jsou stimulovány přímo struktury středního ucha, což výrazně zlepšuje vnímání pacienta. Zvuky jsou zachytávány mikrofonem takzvaného zevního audioprocesoru, který pacient nosí za uchem, kde je držen magnetickou silou. Zevní audioprocesor převádí zvuky na elektrické signály, které vysílá do vnitřní implantované části. Z ní jsou vedeny do středního ucha, kde drobný měnič převede signály na mechanické vibrace struktur středního ucha. Slyšení ve vnitřním uchu a sluchovém nervu se pak již odehrává přirozeným způsobem.
Při plánované operaci byl konzultantem prof. Wolf-Dieter Baumgartner (na fotografii) z vídeňské univerzitní nemocnice AKH. Profesor Baumgartner je předním světovým odborníkem v oblasti sluchových implantovaných pomůcek. Provedl mimo jiné přes 1500 kochleárních implantací. Lékaři během tohoto unikátního zákroku připojili aktivní středoušní implantát na středoušní kůstky speciálním způsobem, který byl pravděpodobně použit poprvé na světě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?