Lékaři hrozí tím, že jich bude málo

18. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V České republice je podle profesních organizací alarmující nedostatek lékařů, zejména v nemocnicích. Průměrné příjmy lékařů v nemocnicích za 1. pololetí 2002 najdete v článku.


V České republice je podle profesních organizací nedostatek lékařů, zejména v nemocnicích. Dokonce prý už je aktuální otázka, zda během příštích pěti až sedmi let nás bude mít kdo léčit. Zda v nemocnicích místo českých lékařů nebudou doktoři z východních zemí.

„Důvod je trojí: čeští lékaři odcházejí za prací do zahraničí, mnoho našich kolegů je těsně před důchodovým věkem a do roku 2010 skutečně do penze odejde a konečně lékařské fakulty neprodukují tolik lékařů, kolik by bylo třeba,“ tvrdí Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu.

Jemu dává za pravdu i prezident České lékařské komory David Rath: „Nemocnicím vážně hrozí nedostatek kvalifikovaných lékařů, a jestli se situace bude zhoršovat, může to vést až k uzavírání některých nemocnic.“

Součková: důvod k obavám není

Ministryně zdravotnictví Marie Součková však Kubkovi s Rathem oponuje. Podle ní určitě nenastane okamžik, že by lidi v Česku neměl kdo léčit a masově krachovaly nemocnice. „Kraje převzaly bývalé okresní nemocnice a péči o obyvatele plně zajistí. Je to možné, i když někde bude lékařů méně, a to lepší organizací práce a využitím současné diagnostické i léčebné techniky.“

Kolektivy se rozpadají

Podle Davida Ratha se už dnes v nemocnicích rozpadají týmy kvalifikovaných lékařů. To prý ohrožuje existenci nemocnic víc než dluhy, které před sebou nemocnice valí.

„Podle naší analýzy hrozí uzavření několika nemocnic. Kdyby v nich nepracovali cizinci, zejména kolegové ze Slovenska, některé nemocnice by nemohly dobře fungovat. Každý měsíc do českých nemocnic přichází přibližně 40 lékařů ze Slovenska,“ tvrdí Rath.


V českých nemocnických pracovalo loni 556 cizinců z celkového počtu 15 500 nemocničních lékařů.

Kubek doplňuje, že v českých nemocnicích k 30. září loňského roku z 15 500 lékařů pracovalo 556 cizinců.

Nejvíc, 151, jich je v Moravskoslezském kraji, dále v Jihomoravském 78. Nejvíce lékařů chybí opět v Moravskoslezském, a to 95, v Praze 84 a v Karlovarském kraji 80.

Trojnásobný počet volných míst

Počet volných míst za poslední tři roky vzrostl trojnásobně. Zatímco v roce 1999 bylo 182 volných pracovních míst lékařů, loni už 543.

„Nechali jsme udělat sociologickou analýzu a z ní vyšlo, že pokud nezvedneme počet absolventů lékařských fakult, pak v roce 2010 budeme mít zhruba o 10 000 lékařů méně než nyní. Ročně totiž v republice ze zmíněných důvodů ubývá 1200 až 1300 lékařů a tento pokles se bude kolem roku 2008 ještě prohlubovat až na 2500 lékařů za rok. Pak by je museli nahradit zahraniční lékaři ze Slovenska, ale i z Ukrajiny a Běloruska,“ tvrdí Rath.

Kubek dodává, že tím by se podstatně mohla zhoršit i kvalita poskytované péče, protože ve srovnání naší a léčebné medicíny v bývalých státech Sovětského svazu jsme na tom mnohem lépe.


Průměrné příjmy lékařů v nemocnicích za 1. pololetí 2002
Praha - Homolka 48 636 Kč Písek 40 126 Kč
Olomouc FN 39 222 Kč
České Budějovice FN 38 665 Kč
Ostrava-Poruba FN 38 172 Kč
Hradec Králové FN 37 986 Kč
Brno - úrazová nemocnice 37 412 Kč
Praha - FN Vinohrady 37 135 Kč
Valašské Meziříčí 36 319 Kč
Praha - VFN 35 125 Kč
Jablonec nad Nisou 35 045 Kč
Česká Lípa 34 643 Kč
Brno - FN (Bohunice) 34 115 Kč
Děčín 29 071 Kč
Šumperk 26 169 Kč
Brno - MOU 25 805 Kč
Praha - Clinicum 25 697 Kč

Medicína málo atraktivní

Lékaři tvrdí, že medicína přestává být atraktivním oborem. „Ti nejchytřejší se už na medicínu nehlásí, protože vědí, že mnohem více peněz si mohou vydělat v jiných oborech,“ říká Kubek.

„Jestli stát nezmění svůj přístup k lékařům a jejich odměňování, budeme si muset během několika let zvyknout na úplně jinou, zřejmě horší medicínu, než na kterou jsme dosud zvyklí, a možná i na komunikační problémy s lékaři-cizinci. Bude to znamenat pro všechny velký šok. Je na ministerstvu, aby české lékaře udrželo doma,“ říká Kubek.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková vysvětluje, že je pro postupný trvalý nárůst platů lékařů. „Nejde to však skokově, jak oni chtějí. Plně souhlasím s tím, že lékaři si musejí vydělat víc. Mají velkou odpovědnost.“

Péče zajištěna bude

Soukromý pražský internista Jakub Malý nevidí nedostatek lékařů tak černě. „Samozřejmě že dnes jsou nacpané čekárny v ordinacích a plné nemocnice. Ale je to i tím, že s každou prkotinou chodíme k lékaři a počet návštěv je tak jeden z největších ve světě. Také je málo preventivních programů a propagace zdravého životního stylu.

Pokud by se nám podařilo zvýšit prevenci, pak v průběhu několika let se to odrazí v menší nemocnosti národa a bude zapotřebí i méně lékařů než dosud,“ říká Malý. S tím souhlasí i místopředseda zdravotního a sociálního výboru Sněmovny Milan Cabrnoch (ODS).

„Nemám pocit, že by v našich nemocnicích chyběli lékaři. Je pravda, že některé méně atraktivní obory, jako je radiodiagnostika, ARO a další, trvale nemají dostatek lidí. Pacienty však vždy bude mít kdo ošetřit,“ říká Cabrnoch.

VÁCLAV PERGL, Právo, 18.02.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?