Lékaři hrozí, že přestanou sloužit pohotovostní služby

5. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Důvod? Mnozí slouží 4x do měsíce, ve všední den za hodinovou sazbu 50 korun, v neděli a ve svátek za 90. Po zdanění sumy jim zbude částka, za niž by mnohdy nepracoval ani nekvalifikovaný dělník...


Děčín - Obvodní lékaři na Děčínsku, zejména v jeho severní části, se bouří kvůli pohotovostním službám. Dokonce hrozí, že je přestanou sloužit. Důvod? Dostávají za práci navíc málo peněz. Přitom mnozí slouží čtyřikrát do měsíce, ve všední den za hodinovou sazbu padesát korun, v neděli a ve svátek za devadesát. Po zdanění sumy jim zbude částka, za niž by mnohdy nepracoval ani nekvalifikovaný dělník.

„Peníze jsou samozřejmě jedním z důvodů, proč jsem nepodepsal smlouvu o tom, že budu sloužit pohotovost. Navíc nejsem nejmladší a pokud mám být celou noc vzhůru a ráno jít do své ordinace, jsem velmi unavený,“ vysvětlil jeden z lékařů ze Šluknovského výběžku Anton Olejár.

Lékaře nemůže nikdo donutit, aby pohotovostní služby sloužili.

„To si musí vyřešit v Děčíně. Žádná zákonná norma ale lékařům neukládá pohotovost sloužit,“ potvrdil včera mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý.

S protesty lékařů souhlasí ředitel děčínské záchranné lékařské služby Luboš Kučera. Jeho úkolem je však rozzlobené lékaře uklidnit a pohotovost zajistit.

„Lékařům se nedivím, ale současně vím, že lékařské pohotovosti je třeba, byť ji lidé z padesáti procent zneužívají,“ řekl Kučera. K 1. červenci proto chystá změny. Aby obvodní lékaři sloužící pohotovost mohli dostat více peněz, musí Kučera služby zredukovat. V jižní části okresu, tedy v Děčíně, budou proto lékaři s největší pravděpodobností sloužit pro dospělé jen od osmnácti do šesti hodin ráno ve všední den, o víkendech pak nepřetržitě, pohotovost pro děti bude od osmnácti do dvaadvaceti, o víkendech od sedmi do dvaadvaceti, poté přebere pohotovost dětské oddělení nemocnice.

Ve výběžku jedna z pohotovostí, a to rumburská, zcela zanikne. Lidé, kteří budou lékaře mimo ordinační hodiny potřebovat, musí od 1. července zajíždět do Velkého Šenova a Varnsdorfu. „Spádová oblast Rumburku bude mezi obě pohotovosti spravedlivě rozdělena,“ upozornil Kučera. Zrušit pohotovost v Rumburku se rozhodl proto, že ve městě je nejen nemocnice, ale i rychlá zdravotní služba. Zeštíhlením počtu hodin pohotovosti Kučera ušetří. „Nebude to mnoho, ale myslím, že lékaři dostanou o deset až dvacet procent víc za hodinu služby,“ tvrdil Kučera. Dodal, že přesné číslo zatím nezná, protože plán teprve připravuje.

Šéf děčínské lékařské komory František Plhoň zase vidí vznik problému za nedostatečnou komunikací zdravotní radové s lékaři. „Kdyby je pozvala na jednání, navrhla jim určité podmínky, určitě by se dohodli. Doufám ještě, že se taková schůzka uskuteční,“ řekl Plhoň. Kučera se ale ohradil tvrzením, že schůzka s lékaři se už konala a že na ní byla i zdravotní radová.

Informace, že pohotovost v Rumburku zřejmě zanikne, ale nazvedla tamního starostu Jaroslava Sykáčka. „Lidé budou naštvaní. Osobně bych nebyl ani pro to, aby město ze svého rozpočtu nějakým způsobem dotovalo pohotovost. Lidé by pak zdravotnictví platili dvakrát. Jednou z pojištění, podruhé z rozpočtu města,“ zlobil se Sykáček.

ALICE KLAUBENSCHALKOVÁ, Děčínský deník, 5.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?