Lékaři jsou připraveni zopakovat akci „Děkujeme, odcházíme“

25. 4. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika by mohla brzy zažít další masivní protestní akce lékařů. Podle zástupců lékařských odborů je situace v českém zdravotnictví opět alarmující, reformní kroky ministerstva zdravotnictví škodí systému a Leoš Heger (TOP 09) trvale neplní závazky vyplývající z Memoranda.


Lékařský odborový klub – svaz českých lékařů (LOK-SČL) trvá na slibovaném navýšení platů a požaduje úpravu úhradové vyhlášky, neboť podle odborářů nemocnice nemají na plnění závazků Leoše Hegera dostatek prostředků.

Skutečný stav financí v českých a moravských nemocnicích měly prověřit kontroly, na kterých se zaměstnavatelé a odbory a dohodly v únoru s premiérem Petrem Nečasem (ODS), ty však neproběhly.

Podle Leoše Hegera jde letos do systému více peněz než v předchozím roce, přičemž při tvorbě úhradové vyhlášky pro rok 2012 prý bylo počítáno i s financováním slíbených vyšších platů všech zdravotnických pracovníků.

To ovšem popírají jak lékaři, tak zaměstnavatelé, kteří provedli vlastní šetření.

„Skutečnost ověřená šetřením AČMN je taková, že do nemocnic v roce 2012 přicházejí prostředky ve výši jen 98 % roku 2011. LOK-SČL na základě těchto skutečností již nadále nepovažuje ministra Hegera za důvěryhodného garanta plnění Memoranda ze strany České republiky,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci místopředseda LOK-SČL Miloš Voleman s tím, že Leoš Heger porušil své slovo opakovaně, což se prý projevilo i v případě personální vyhlášky.

„V případě personální vyhlášky nejdříve po připomínkách LOK-SČL vypustil nejkontroverznější části, pokoutně je pak ale vrátil do definitivního znění,“ dodal Voleman.

Na prvním místě je pacient

Podle ministerského mluvčího Vlastimila Sršně však lékaři ani zaměstnavatelé nemohou s přehodnocením úhrad v tomto roce počítat, neboť by to – dle jeho vyjádření pro ČTK - bylo na úkor pacientů.

Zájem pacienta zmiňují však i lékaři z LOK-SČL, podle kterých jdou současné legislativní změny proti potřebám pacientů a nové zákony i návrhy vlády prý jednoznačně omezují dostupnost lékařské péče.

„Právní normy přijaté v souvislosti s takzvanou reformou zdravotnictví považujeme za špatně připravené a ve své většině i potenciálně nebezpečné pro pacienty a zdravotníky. Za aktuálně největší nebezpečí považujeme personální vyhlášku, která legalizuje nedostatečné počty zdravotnického personálu v nemocničních zařízeních a nově zavádí princip, kdy by měl lékař poskytovat péči v oborech jiných než je jeho kvalifikace. Lékařská péče poskytovaná tímto způsobem by mohla vést k přímému ohrožení životů pacientů,“ vysvětlil předseda LOK-SČL Martin Engel.

Za další velké riziko pro pacienta z hlediska dostupnosti lékařské péče považují lékaři i „racionalizaci a optimalizaci“ počtu lůžek. Podle LOK-SČL, ale i České lékařské komory (ČLK) a ředitelů nemocnic by navrhovaný postup mohl vést k rozpadu sítě nemocničních zařízení v České republice.

„Dosavadní kroky ministerstva vedou lékaře k přesvědčení, že skutečným cílem současné vlády je plošná privatizace jak sítě zdravotnických zařízení, tak i prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ píší odboráři.

Konkrétní podoba protestů?

Výsledkem včerejšího jednání vedení LOK-SČL je tedy jednoznačné varování pro ministra zdravotnictví Leoše Hegera: „Nesplnění závazků, k nimž se Česká republika prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví ČR zavázala, bude LOK-SČL považovat za důvod navázat na protestní akci ‚Děkujeme, odcházíme’.“

Další sněm LOK-SČL se bude konat 19. června. V tu dobu už by mělo být jasné, jak se Leoš Heger k hrozící protestní akci postaví, a zda podnikne kroky, které by vely k úpravě již schválených úhrad pro tento rok, tak aby bylo možné realizovat navýšení platů zdravotníkům.

Konkrétní podobu protestů však vedení LOK-SČL zatím nezveřejnilo, a to přesto, že určité návrhy a plány již existují. Podle Martina Engela je však třeba získat pro ně nejprve podporu své členské základny a zdravotnických odborů, s nimiž by lékaři tentokrát chtěli akci koordinovat.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?