Lékaři jsou už připraveni Slezskou nemocnici opustit

8. 11. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Do kampaně Děkujeme, odcházíme, se ve Slezské nemocnici zapojilo už 88 z celkem 140 lékařů. Podepisují už prohlášení o své připravenosti dát výpověď k 31. prosinci.


Tato kampaň požaduje po zřizovateli úpravu platových tarifů pro lékaře ve výši trojnásobku průměrné mzdy v republice a změnu postgraduálního vzdělávání začínajících lékařů. To by měla mít plně v kompetenci Česká lékařská komora místo lékařských fakult.

Pokud uvedené požadavky nebudou splněny, podají podepsaní lékaři výpověď. „Kampaň v žádném případě není zaměřena proti vedení nemocnice, které situaci nezavinilo, a nemůže ji ani změnit.

Směřuje ke zřizovateli,kterým je Moravskoslezský kraj a k ministerstvu zdravotnictví,“ vysvětluje předseda místní organizace Lékařského odborového klubu ve Slezské nemocnici Dalibor Hudec. Téměř stoprocentní podpora kampaně je ze strany lékařů právě na klíčových odděleních, jakými jsou chirurgie, interna, dětské, gynekologie a neurologie, zhruba čtyřicetiprocentní podporu vyjádřilo ARO.

Ve čtvrtek přijela do Opavy retrosanitka s týmem, podporujícím kampaň Děkujeme, odcházíme. Objíždí vybrané nemocnice po celé republice a v tomto týdnu se pohybovala po Moravskoslezském kraji. „Její posádka nás informovala o všech novinkách, které se kampaně týkají.

Dozvěděli jsme se mimo jiné i to, že má padesátiprocentní i vyšší podporu ve všech nemocnicích kraje kromě fakultní,“ říkádoktorHudec.¨ Bezmocným hráčem v celé záležitosti je vedení Slezské nemocnice, kterou by dopad akce tvrdě postihl. „Na pokrytí mzdových požadavků nemáme bohužel žádné prostředky. Z částky, kterou dostáváme od pojišťovny, rozhodně nemůžeme lékařům platy zvyšovat,“ konstatuje ředitel opavské nemocnice Milan Cvek.

Problém bude příští týden řešit porada ředitelů krajských nemocnic.
„Na ní projednáme monitoring situace ve všech našich nemocnicích a v případě nutnosti přijmeme krizový plán. Situaci osobně považuji za velmi vážnou a budu ji konzultovat i se zdravotními pojišťovnami,“ říká náměstek krajského hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný.

První varování vyslali lékaři v září na odborové manifestaci v Praze, kam jen z Opavy přijelo 150 lékařů Slezské nemocnice a psychiatrické léčebny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?