Lékaři jsou vlastně mecenáši

1. 12. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
O tom, zda plánují lékaři odejít také z nemocnic na Blanensku, mluví primář boskovické gynekologie a zástupce lékařské komory Jan Machač. Podle něj se ukáže začátkem příštího roku.


Myslíte si i vy, že nejsou lékaři v nemocnicích v Česku doceněni?

Ano, plat začínajících lékařů pracujících v nemocnicích nedosahuje ani celostátního průměrného platu. Přitom slouží často až dvojnásobnou pracovní dobu.Od devětaosmdesátého roku se žádná vláda nezabývala platy doktorů v nemocnicích. Jsou vlastně mecenáši tohoto systému.
Teď už toho mají dost a pochopitelně uvažují o tom, že odejdou za lepším. V celé Evropě v tuto dobu navíc začíná být nedostatek lékařů.
Od roku 2012 totiž končí výjimka Evropské unie na přesčasovou práci, takže nemocnice se předzásobí do budoucna lékaři. Pokud odejde český lékař do Rakouska, Německa nebo Švýcarska, bude brát zhruba pětkrát vyšší plat.

A co zdravotní sestry?

Se sestrami je situace podobná. Už jednou se stalo, že odcházely pracovat do zahraničí. Je smutné, že stát si neuvědomuje, že to nejcennější na zdravotnictví jsou právě sestry a lékaři.

Vyslyší podle vás vláda lékaře?

To, že například začínající doktoři chtějí, aby jejich plat představoval jeden a půl násobek průměrné mzdy, asi vláda nepřijme. I když náklady na tyto platy by nepřesáhly tři miliardy za rok. Stejné peníze stojí pár kilometrů dálnice.

Hrozí, že odejde více lékařů z nemocnic v Blansku a Boskovicích?

Zatím nevíme o tom, že by dávali masové výpovědi, ale nijak jsme to nezkoumali. Někteří doktoři tvrdí, že výpověď dají. Chytřejší ale budeme prvního ledna. Pokud lékaři opravdu svá slova splní, po výpovědní lhůtě v březnu hrozí, že některá oddělení nebo dokonce nemocnice budou zavřeny. Například ve Vyškově chce odejít pětaosmdesát procent všech lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?