Lékaři jsou z nařízení naštvaní

11. 4. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
„Musím mít písemný souhlas manžela, když jdeme příští týden na povinné očkování?“ ptala se mě nedávno maminka dvouletého Kubíka. Ač je sama zdravotnice, z novely zákona o zdravotních službách má doslova zamotanou hlavu.


Ministerstvo totiž od dubna ukládá lékařům nové povinnosti – například opatřit si souhlas obou rodičů před poskytnutím určité zdravotní péče dětskému pacientovi, zdokumentovat názor nezletilého pacienta a také zaznamenat některé „donucovací úchopy“, které museli během ošetření použít.

Za nejproblematičtější však lékaři považují nutnost souhlasu obou rodičů s očkováním a nejsou si jisti, zda je opravdu potřebný. Ministerstvo zdravotnictví vypracovalo výklad ke sporným bodům, přesto lékařům toto vysvětlení nestačí.

V materiálu například chybí, jak postupovat v případě, že se rodiče pacienta právě rozvádějí. Řada odborníků se domnívá, že v souvislosti s novým nařízením budou podepisovat tolik papírů, že ani nebudou mít čas léčit.

Stejného názoru je i dětský lékař Vladimír Roučka z Nové Paky.

„Já to nedramatizuji a snažím se zachovat selský rozum. Ve své ordinaci nedělám žádné zásadní zákroky, takže nepovažuji za nutné vyžadovat od rodičů písemný souhlas. Domnívám se, že ke mně do ordinace přicházejí rozumní lidé a vždycky se domluvíme. Na prvém místě musí být vždy léčba malého pacienta a ne papírování.“

Podle Ireny Hoškové, dětské a dorostové lékařky ze sobotecké ordinace, je nařízení nesmyslné. „Budeme ale vyžadovat souhlas obou rodičů. Děláme to, abychom dostáli zákonu, ale jsme z toho naštvaní. Stále nám přibývá papírování,“ míní zkušená pediatrička.

Nárůst administrativy

„Maminky často nevědí, že musí předložit při nepovinném očkování písemný souhlas a že i starší děti musí přijít k ošetření v doprovodu dospělé osoby. Mnohdy jsou na nás rozzlobení, ale zákon musíme dodržovat,“ vysvětluje sestřička z další ordinace.

Jasno zatím nemají ani v nemocnici. V jičínské nebyla ve středu minulého týdne dostupná informace, jak má plná moc rodičů při ošetření dítěte vypadat.

„Ptala jsem se na informacích po vzoru, odkázali mne na dětskou ambulanci, avšak i tam se podivovali, nač to potřebuju, zdali plánujeme u dítěte zákrok,“ posteskla si Jana, která chtěla zajistit plnou moc pro snachu, s níž její syn nežije ve společné domácnosti. Byla odkázána na dětského obvodního lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?